Τοπικές επιχειρήσεις

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • Παραδοσιακές Επιχειρήσεις
  • Κοινωφελείς Οργανισμοί
  • Τουρισμός
  • Γεωργία
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΙΛΤΡΩΝ

Βαρελοποιία

Ο Ανάστος Λέντζος, μαζί με τον γιό του, τον Θοδωρή είναι οι βαρελάδες του χωριού Μηλιές. Την τέχνη την έμαθε ο κύριος Ανάστος από 14 ετών, δίπλα στον δικό του πατέρα και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα με την βοήθεια του γιού του. Χρησιμοποιούν αποκλειστικά δρυ, αφού θεωρείται το καλύτερο ξύλο για την κατασκευή βαρελιών. Δεν χρησιμοποιούν καμιά κόλλα, μόνο φυσικά υλικά, όπως το κερί μέλισσας. Τα δε στεφάνια είναι από γαλβανισμένο σίδηρο.
Τα ξύλινα βαρέλια είναι τα καταλληλότερα για την ωρίμανση και αποθήκευση του κρασιού. Επιτρέπουν την σταδιακή επίδραση του οξυγόνου στο περιεχόμενο του βαρελιού σε σχέση με τα πλαστικά βαρέλια και τις ανοξείδωτες δεξαμενές.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θοδωρής Λέντζος

6977171157

Λεβάντα

Ο Κώστας Μπιλάλης από την Αθήνα και ο Κωσταντής Λέντζος από τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στη γενέτειρα των πατεράδων τους, τις Μηλιές, για να ασχοληθούν με τη γη.
Το 2015 αποφασίσανε να συνεργαστούν και να καλλιεργήσου λεβάντα, μια καινοτόμος δράση αφού είναι οι μοναδικοί παραγωγοί στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η λεβάντα είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως περιλαμβάνεται στα πλέον διαδεδομένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και έχει αμέτρητες εφαρμογές.
Στόχος τους είναι να προσφέρουν στην αγορά προϊόντα λεβάντας υψίστης ποιότητας από 100% βιολογικές καλλιέργειες, προσεγμένα με μεράκι.
Το προϊόντα που παράγουν είναι: Αποξηραμένο Άνθος Λεβάντας, Ανθόνερο Λεβάντας, Αιθέριο Έλαιο.
Τα προϊόντα της Λεβάντα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, λειτουργούν ως αναλγητικό, αντισηπτικό, βοηθούν στο κρυολόγημα, στο στρες και φυσικά χρησιμεύουν και ως αρωματικό ή σκωροκτόνο.

Website: olympialavender.wixsite.com/olympialavender

6973 381 207

Σύλλογος Απανταχού Μηλιωτών

Το 1952 ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία δυο απόδημων Μηλιωτών ο Σύλλογος του χωριού, με κίνητρο την νοσταλγία για τον τόπο τους οργανώθηκαν κάτω από θεσμικές συλλογικές κοινότητες. Η επίσημη ονομασία του Συλλόγου είναι «Σύλλογος Απανταχού Μηλιωτών Ηλείας “Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος”».
Με αρκετές δράσης στο ενεργητικό του, υπήρξε στο παρελθόν κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη του χωριού.

6937775453

Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης

Στις 21 Αυγούστου του 2013 ιδρύεται ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας (Ε.Ο.Σ.Φ ΑΡ.Ο) με έδρα της Μηλιές Ηλείας. Οι σκοποί του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ορειβασίας, του ορεινού τουρισμού και την προστασία του ορεινού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου περιλαμβάνουν την προαγωγή της περιοχής ως ορειβατικό προορισμό (π.χ. μέσω της φωτογράφησης, της ανακάλυψης, της καταγραφής και της σήμανσης μονοπατιών), τη διοργάνωση ορειβατικών δράσεων, καθώς και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων για οικογένειες με επίκεντρο το δάσος της Φολόης.
Έκτος από τις καθιερωμένες πεζοπορίες, διοργανώνονται δραστηριότητες όπως είναι το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, το φώτοραλλυ, αθλοπαιδιές, καθώς και την τελευταία διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία, το Δίβρις Hard Trail, ενός αγώνα που αποτελείται από δύο διαδρομές 13 και 30 χιλιομέτρων, διασχίζοντας τα Λάμπεια Όρη της Ηλείας, το οποίο έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: , 6985659908
Website: https://eosfaro.blogspot.com/
Email:

69733801207

Μελιστάλακτη Γη Αρχαίας Ολυμπίας

Η «Μελιστάλακτη Γη Αρχαίας Ολυμπίας» δραστηριοποιείται στο χώρο των τοπικών προϊόντων, ιδιαίτερα με το αγνό και μη επεξεργασμένο μέλι, το βασιλικό πολτό, τη γύρη καθώς και πρόπολη από το 1998. Με πολύ μεράκι και μεγάλη προσπάθεια έχουν καταφέρει να παράγουν μέλι αρίστης ποιότητας, συλλέγοντας το από την γύρω περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι, την ορεινή Αρκαδία και την ορεινή Αχαΐα. Σε εκτάσεις όπου καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα αλλά και σε παρθένες δασικές εκτάσεις με έλατο, δρυς, πεύκο κλπ. Η συγκομιδή τους γίνεται με φροντίδα προς το προϊόν αλλά και σεβασμό προς τη φύση.

693 723 3339

Εργαστήρι της Γιαγιάς

Στον Λάλα δημιουργήθηκε ένα παραδοσιακό εργαστήριο ζυμαρικών «Το εργαστήρι της γιαγιάς». Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου ακολουθεί πιστά, με μεράκι και πολύ αγάπη τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Το όνομα είναι αφιερωμένο στη γιαγιά, την κ. Γιαννούλα που μεγάλωσε την οικογένεια της φτιάχνοντας χειροποίητα ζυμαρικά. Πέρασε, μαζί με το μεράκι και την αγάπη για την τέχνη αυτή, από γενιά σε γενιά, μέχρι σήμερα που έχει αναλάβει ο εγγονός, πλέον, Δημητρόπουλος Ανδρέας. Παρασκευάζονται από άριστης ποιότητας σκληρά άλευρα και σιμιγδάλι ου προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη, φρέσκο γάλα και αυγά παραγωγής τους. Τα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Προϊόντα όπως τα παραδοσιακά ζυμαρικά είχαν, έχουν και θα έχουν μια θέση στο τραπέζι όλων μας.
Το εργαστήρι της γιαγιάς παράγει μακαρόνια σε διάφορες μορφές, κριθαράκι, τραχανά, χυλοπίτες και άλλα.

26240 41860