Τοπικά προϊόντα

Λεβάντα

Πασίγνωστη για το άρωμα της και τις θεραπευτικές τις ιδιότητες η λεβάντα ήταν γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα.  Το όνομα της προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare, που σημαίνει «πλένω».   Υπήρχε η πεποίθηση ότι καθάριζε το σώμα και το πνεύμα. Η λεβάντα είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών.

Σήμερα την βρίσκουμε σε διάφορες μορφές.

Τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας στο σπίτι σας προσφέρουν ένα ευχάριστο άρωμα και ένα απαλό μοβ χρώμα που μπορεί να διακοσμεί το χώρο σας ενώ ταυτόχρονα να σας ηρεμεί.

​Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, τα αποξηραμένα άνθη Λεβαντας χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Το άνθος λεβάντας γίνεται και αφέψημα που βοηθάει στην αϋπνία, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στο φούσκωμα του εντέρου. Επίσης βοηθάει στη δυσμηνόρροια, σφίγγει τα ούλα και μπορεί να ανακουφίσει την λαρυγγίτιδα.

Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό και για τη θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων.

Το Ανθόνερο της Λεβάντας. Πρόκειται για αποσταγμένο νερό που προκύπτει από τη διαδικασία απόσταξης των ανθών λεβάντας με υδρατμούς.

Το ανθόνερο λεβάντας θεωρείται τονωτικό για την επιδερμίδα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ήπιας ακμής. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τις ατέλειες του δέρματος.

Στην περιοχή έχει γίνει μια καινοτόμος δράση, με καλλιέργεια 100% βιολογικής λεβάντας, με όλες τις μορφές που αναφέρθηκαν.