Οι Απανταχού Μηλιώτες

fwto2Το χωριό μας, όπως όλη σχεδόν η Ελληνική Επαρχία με τα χαρακτηριστικά του χωριού μας, απ΄την αρχή κι΄όλας του 20ου αιώνα άρχισε να φθίνει πληθυσμιακά με ένα αργό αλλά σταθερό τρόπο. Παρατηρούμε μεγάλη φυγή του ανθρώπινου δυναμικού του χωριού μας γι΄ αλλού. Αυτό το «αλλού» ήταν οι ξένες χώρες, κυρίως η Αμερική, και πόλεις στην χώρα μας, κυρίως στην Αθήνα.

Τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των δικών μας μεταναστών ήταν νέοι κυρίως, δυνατοί, αποφασιστικοί και ονειροπόλοι. Όλοι προσβλέπανε σε μια καλύτερη ζωή, πέρα από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στο χωριό μας, συνθήκες τέτοιες στα όρια συνήθως της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έτσι σκορπίσαμε σ΄όλο τον κόσμο με τη μόνη συνεκτική δύναμη που μας κρατάει ακόμη δεμένους με τις ρίζες μας, τη νοσταλγία, και την «οργάνωση» των Απανταχού Συγχωριανών μας κάτω από θεσμικές συλλογικές κοινότητες. Τέτοιος συλλογικός φορέας ήταν και είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, αλλά και συλλογικότητες κυρίως στην Αμερική όπως η «Πανηλειακή Ομοσπονδία» κλπ.

Έτσι το χωριό μας απλώθηκε σ΄όλο τον κόσμο με έναν μόνο σκοπό, να πετύχει, να ζήσει καλύτερα, κρατώντας όμως πάντα χλωρή τη ρίζα που

Τζίμης Πίππας - Γεώργιος Λέντζος εν Αμερική. 1926

Τζίμης Πίππας – Γεώργιος Λέντζος εν Αμερική. 1926

κουβαλάει μέσα του. Βλέπουμε έτσι αναλύοντας σοβαρά αυτό το φαινόμενο, ως μεγάλη εικόνα πια του χωριού μας, να είναι εκείνη που δείχνει το χωριό μας «αλλού». Όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί, μη θέλοντας να παραδεχθεί αυτή την εσωτερική «ήττα».

Όλοι έχουμε περάσει απ΄αυτή την τυφλότητα, μη αποδεχόμενοι την «ήττα» αυτή. Δεν την παραδεχθήκαμε για την ακρίβεια, όπως έλεγε ο

ποιητής. ΄Ετσι πια οι απανταχού συγχωριανοί μας «πέτυχαν» με πολύ αγώνα και δουλειά στους ξένους τόπους. Όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά κυρίως ανθρώπινα. Όλοι οι συγχωριανοί μας έγιναν δυνατές προσωπικότητες, σε όποιο ύψος και μπόϊ κανείς τις μετράει. Και κράτησαν πάνω απ΄όλα νωπό το χώμα, που φύλαξαν τη ρίζα αυτή, νωπό από ιδρώτα και δάκρυ. Θα ακολουθήσουν σ΄αυτόν την ενότητα, ελπίζω και κείμενα και αναλύσεις για τους Απανταχού Συγχωριανούς μας.

Εδώ θα είμαστε, γι΄αυτόν τον μεγάλο διάλογο.