Οι ασχολίες

Το χωριό μας είναι ένα ορεινό χωριό, που έχει στην κυριότητά και κατοχή του μεγάλη έκταση. Μια έκταση όμως σκληρή και άγονη. Η βασικότερη ασχολία των κατοίκων του και παληά και τώρα είναι η κτηνοτροφία (μόνον προβάτων). Παλαιότερα υπήρχαν και κοπάδια με γίδια. Μπορεί λοιπόν η γη του χωριού μας να είναι άγονη για πολλές γεωργικές ασχολίες, αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι πολύ καλά για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Τα παληά χρόνια η βοσκή των προβάτων γινότανε συνήθως με ποιμενικό τρόπο αξιοποιώντας τα ευεργετήματα, ως προς αυτό του δάσους της Φολόης-Κάπελης. Τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται σε προστατευμένους χώρους, περιφραγμένους, σε σύγχρονα οικήματα με εντατικοποίηση αυτής της διαδικασίας. Το γάλα και τα παράγωγά του, των προβάτων που εκτρέφονται στο χωριό μας, είναι υψηλής ποιότητας και γι΄αυτό γίνονται ανάρπαστα.

Πάντα όμως αναπόσπαστο κομμάτι των ασχολιών, στο χωριό μας, ήταν και η Γεωργία. Ένας μεγάλος κάμπος, ξηρικός όμως, έδινε τα λίγα αγαθά του με μεγάλη δυσκολία στους εργατικούς κατοίκους του χωριού μας. Το σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι και το λίγο καλαμπόκι του. Νόστιμα δημητριακά και για τους ανθρώπους και για τα ζώα. Ζώα που πέρα από τα πρόβατα ήταν και τα οικόσιτα όπως η γίδα του σπιτιού, οι όρνιθες, το γουρούνι, αλλά και τα μεγαλύτερα ζώα για την εκτέλεση όλων των γεωργικών εργασιών: Άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια και βόδια παλαιότερα. Τα τελευταία χρόνια αυτά αντικαταστάθηκαν από τα μηχανήματα, τρακτέρ, φρέζες, θεριστικές μηχανές, μηχανάκια κλπ. που διευκόλυναν τα μάλλα την παραγωγική διαδικασία.

Άλλες καλλιέργειες που απασχολούσαν τους κατοίκους του χωριού μας ήταν η αμπελουργία με την παραγωγή του ξακουστού barel004οίνου σε όλη την περιφέρεια της Ηλείας και της ορεινής Αρκαδίας. Μέχρι πρότινος θυμούνται όλοι την επίσκεψη από μακρινά μέρη αγοραστών αυτού του σπουδαίου θρυλικού οίνου, γέννημα της σκληρής μας γης.
Μεγάλη απόδοση είχε και η καλλιέργεια των κερασιών που έδιναν σε μεγάλες ποσότητες το ξακουστό «Λαλέϊκο κεράσι».
Εκτός από τις παραπάνω ασχολίες στο χωριό μας λόγω της γειτνίασης με το οροπέδιο της Φολόης-Καπέλης με τις ψηλόκορμες δρύς αναπτύχθηκαν και τέχνες με βασικό στοιχείο το ξύλο, το άγιο ξύλο της δρυός. Έτσι μεγάλοι τεχνίτες κατασκευής βαρελιών πάσης φύσεως μεγαλούργησαν έως και σήμερα στο χωριό μας.

Επιπλέον της τέχνης αυτής και άλλες τέχνες εξελίχθηκαν στο χωριό μας και έτσι ήταν σχεδόν αυτάρκης σε όλες σχεδόν τις αναγκαίες τέχνες όλων των δραστηριοτήτων του.
Χαλικιάδες, γανωτζήδες, μαραγκοί, χτίστες, τυροκόμοι, σαπωνοποιοί, μαίες, πρακτικοί γιατροί, τσαγκάρηδες, οργανοπαίχτες, έμποροι, κρεοπώλες, κουρείς, μάντεις, ασβεστοκαμινάδες, κλπ., που κάποια στιγμή πρέπει να αναλύσουμε διεξοδικά.

Μια άλλη βασική ασχολία με σπουδαίους τεχνίτες ήταν και η παραγωγή ξυλοκάρβουνων λόγω της μεγάλης έκτασης με δένδρα που προσφέρονταν για την παραγωγή του ξυλοκάρβουνου (κουμαριές, αριές, πουρνάρια κλπ.).
Τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας αναπτύχθηκε πάρα πολύ η παραγωγή ελαιολάδου, μια και έχουν φυτευθεί χιλιάδες ελαιόδενδρα με σημαντικότατες αποδόσεις.
Ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής του χωριού μας ήταν και είναι η μελισσοκομία με πολύ καλής ποιότητας μέλι, αποτέλεσμα της μεγάλης ανθοφορίας που παρατηρείται στον τόπο μας.
Όλα τα παραπάνω είναι ασχολίες που έγιναν και γίνονται στο χωριό μας, όμως όπως έχουμε παρατηρήσει και αλλού η ζωή στο χωριό μας φθίνει και το παραγωγικό δυναμικό του έφυγε μακρυά στις πόλεις του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.
Έτσι λοιπόν οι συγχωριανοί μας έχουν διαγράψει μια σημαντική παρουσία σε πολλά επαγγέλματα, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις τέχνες και αλλού.

Ευελπιστούμε ότι αυτή εδώ η ιστοσελίδα να είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουμε μια κοινότητα με όλα τα ενωτικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία μας στο χρόνο.