Σημεία ενδιαφέροντος

Μουσείο Αρχιμήδη

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου της περιοχής και στήριξη των ξενοδόχων της Αρχαίας Ολυμπίας και λοιπών φορέων. Φιλοξενείται μόνιμα το μουσείο Αρχιμήδη (Κώστα Κοτσανά) σε διώροφο κεντρικό κτήριο που παραχωρήθηκε για αυτόν το σκοπό από τον ομώνυμο δήμο.

Το μουσείο Αρχιμήδη, αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο. Αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας αλλά και στην ευρύτερη αρχαιoελληνική τεχνολογία της εποχής του.

Ο Αρχιμήδης υπήρξε μοναδική και κορυφαία ιδιοφυία στον πνευματικό κόσμο όλων των εποχών. Κληροδότησε στον παγκόσμιο πολιτισμό σπουδαίες πραγματείες στα πεδία όλων των αρχαίων επιστημών. Το σημαντικότερο αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης. Παράλληλα επινόησε πλήθος εφευρέσεων και ανακαλύψεων, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να είναι σε χρήση μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό ότι ο εφευρέτης Αρχιμήδης ενέπνευσε τον Ντα Βίντσι και ο πανεπιστήμων Αρχιμήδης επηρέασε το Γαλιλαίο και το Νεύτωνα.

Σκοπός του μουσείου Αρχιμήδη είναι να αναδείξει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία την εξαιρετικά άγνωστη πτυχή του μέγιστου σοφού της αρχαιότητας. Να αποδείξει ότι η ευρύτερη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων του 3ου π.X. αιώνα ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά). Όπως επεξηγηματικές πινακίδες και γιγαντοαφίσες με πολλές πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια. Φωτογραφίες και πλήρεις βιβλιογραφικές αναφορές ενώ πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Υπάρχουν σταθμοί προβολής βίντεο και κινουμένων σχεδίων επίδειξης της λειτουργίας των μηχανισμών. Καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ όπου εξηγούνται η λειτουργία και η σημασία των μηχανισμών.

Η έκθεση (ταξινομημένη σε ενότητες) ακολουθεί όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις της Παιδαγωγικής. Καθώς Μουσειακής Αγωγής ώστε να δρα πολυεπίπεδα ως προς το μέγεθος της αρχαίας ελληνικής τεχνολογικής σκέψης και τεχνικής. Τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Πραξιτέλη Κονδύλη 9, 270 65 Αρχαίας Ολυμπία

Τηλέφωνο: 6931831530

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00

POSTED: 02 Φεβρουαρίου 2021