Χωριό

ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ*

«Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια*…»
Ο Μάρτιος, αν ήταν μαθητής στον Μυστικό Δείπνο, θα ήταν σίγουρα ο Πέτρος. Εκεί που θ΄απαρνηθεί τρις την ίδια στιγμή τραβάει το μαχαίρι και κόβει το αυτί του ασεβούς από τον όχλο.
Στο χωριό μας συνήθως ο Μάρτιος εσύχναζε στ΄αμπέλια με γυρισμένα τα

Περισσότερα

Τα όρια του χωριού

Το χωριό μας βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή της Ηλείας, κάτω από το δάσος Κάπελη (Φολόη) 15 περίπου χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία προς το βορειοανατολικό μέρος αυτής.

Συνορεύει ανατολικά με το χωριό Αχλαδινή παλαιά Ντάρτιζα, δυτικά με το χωριό Νεράιδα παλαιά Καλολετσή, βόρεια με το χωριό Πέρσαινα (Μποντίνι) βορειοανατολικά με τα

Περισσότερα

Οι πηγές του χωριού

Οι καλύτερες πηγές μας είναι οι πηγές της Αύρας (Πηγές Ενιππέα) όπως τις ονομάζουν.

Στην σημερινή εποχή ξεκινούν οι πηγές από την Αγία Παρασκευή, παλαιότερα όμως ξεκινούσαν –όπως εγώ θυμάμαι-  από το ρέμα του Χόνι και πιο κάτω από το ρέμα Κατουνίστας και έφθαναν στο σημείο που λέμε Τρούπα περνούσε ολόκληρο

Περισσότερα

Οι εκκλησίες του χωριού

Το χωριό μας έχει πέντε εκκλησίες

Τον προστάτη του χωριού μας Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, αγαπημένο μαθητή του Χριστού, που σ΄ αυτόν ανέθεσε την φροντίδα της Παναγίας, Μητέρας Του, από τον Σταυρόν του μαρτυρίου λέγοντάς του: «Ιδού η Μήτηρ σου».
Την εκκλησία της  Παναγίας, που βρίσκεται στη θέση Παλιοβρέστα απέναντι από το

Περισσότερα

Τα ασβεστοκάμινα του χωριού

Τα ασβεστοκάμινα του χωριού ήταν οκτώ τον αριθμό και  βρίσκονταν στις εξής τοποθεσίες:

Αρχίζοντας από το Δουκέικο ρέμα ένα ασβεστοκάμινο βρίσκεται  στο Τριλάγγαδο, στο χωραφάκι του Δ. Τσαπάρα (Χαλικιά).
Στο άλλο ρέμα προς βορρά του χωριού βρίσκεται ένα ασβεστοκάμινο κάτω από τη Μόλα ακριβώς κάτω από το χωράφι του Γιάννη Τσαπάρα (Τσιάμη)

Περισσότερα