Το χωριό
Αρχική / Γνωρίστε τις Μηλιές / Το χωριό
Οι Μηλιές είναι ένα μικρό χωριό στην ορεινή Ηλεία, κοντά στο μεγευτικό δάσος της Φολόης και την Αρχαία Ολυμπία. Έχει περίπου 70 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και σημαντική ιστορία συνδεδεμένη με τη ελληνική επανάσταση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το χωριό μας σήμερα και θα χαρούμε να σας δούμε σύντομα στα μέρη μας.
Το χωριό, Μηλιές, βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή της Ηλείας, κάτω από το δάσος της Φολόης, γνωστή και ως Κάπελη, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Αρχαίας Ολυμπία προς το βορειοανατολικό μέρος αυτής.
Συνορεύει ανατολικά με το χωριό Αχλαδινή, παλιά λεγόταν Νταρτίζα, δυτικά με το χωριό Νεραϊδα, παλιά Καλολετσή. Βόρεια με το χωριό Πέρσαινα (Μποντίνι), βορειοανατολικά με τα χωριά Φολόη, παλιά Γιάρμενα και το Κούμανη. Νότια με το χωριό Δούκα και νοτιοανατολικά με το χωριό Λάλα.
Ο συγχωριανός μας Ανάστος Λέντζος μας παραθέτει μια προσωπική περιγραφή για όσους γνωρίζουν τα μέρη λίγο καλύτερα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι Μηλιές, το χωριό μας, έχει πέντε Εκκλησίες
Το Εκκλησάκι της Παναγιάς
Η Εκκλησία της Παναγιάς βρίσκεται στην θέση «Παλιόβρεστα» απέναντι από το χωριό, στην οποία γίνεται η θεία τέλεση κάθε 23 Αυγούστου. Χτίστηκε γύρω στο 1849 και ήταν η πρώτη εκκλησία του μικρού χωριού μας. Αυτό το γνωρίζουμε διότι η χρονολογία ανέγερσης του γραφικού Ναού υπάρχει σε μια παλιά εικόνα του Χριστού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το χωριό έχει τρεις δρόμους, οι οποίοι μας βοηθούν να καταλάβουμε εύκολα και γρήγορα και τις τρεις γειτονιές του χωριού. Είναι η Πάνω Ρούγα, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά, η Κάτω Ρούγα βρίσκεται δυτικά και η Πέρα Ρούγα βόρεια.
Κεντρικό σημείο του χωριού είναι η πλατεία, στην οποία καταλήγουν και οι τρεις γειτονιές. Πάνω στην πλατεία βρίσκεται και το καφενείο του χωριού. Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1972 και ονομάστηκε πλατεία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Πήρε το όνομα της από τον προστάτη του χωριού και πολιούχου Αγίου της Εκκλησίας μας, η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα ανατολικά από την πλατεία. Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία βρίσκεται το κοιμητήριο του χωριού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πηγές περιμετρικά του χωριού υπήρχαν πολλές. Άλλες πιο μεγάλες και άλλες πιο μικρές. Γνωστές πηγές είναι η πηγή Δρύζα, η πηγή Σπιθάρι, η πηγή Μηλίτσα ή η πηγή της Φέγγρας.
Τρεις, όμως, πηγές είναι αυτές στις οποίες πρέπει να αναφερθούμε λίγο πιο αναλυτικά, καθώς ήταν σημαντικές για το χωριό. Από τις πιο γνωστές πηγές είναι η πηγή στο Πουρνάρι και η πηγή Κονάκια. Αυτές ήταν δυο πηγές από τις οποίες οι συγχωριανοί μας έπαιρναν νερό τα πολύ παλιά χρόνια. Η πηγή Πουρνάρι μαζί με τα κονάκια ήταν το πρώτο νερό που ερχόταν στο χωριό με φυσική ροή. Το Πουρνάρι, είναι μια πηγή κατασκευασμένη επί τουρκοκρατίας, με χτισμένη πέτρινη δεξαμενή για να μαζεύεται πολύ νερό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Από τα τοπωνύμια του χωριού μας, αν κανείς τα παρατηρήσει προσεκτικά, βγάζει αμέσως σημαντικά συμπεράσματα για την ιστορία του τόπου μας. Μέσα απ’ αυτή την ανάλυση βλέπει κανένας όλα τα πράγματα του παρελθόντος, όχι μόνον σε ότι αφορά την ιστορικότητα του τόπου μας αλλά και ζητήματα παραγωγής και εργασίας, γεωλογικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολιτισμικά στοιχεία που πέρασαν στις επόμενες γενιές. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η ίδια η γλώσσα του τόπου μας που διαμορφώθηκε μέσα από την ιστορία του για να φτάσει σε μας χθόνια, ως ρίζα και ψυχή μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην σημερινή εποχή μπορεί κανείς να διακρίνει πως στην Ελληνική επαρχία και κατ’ επέκταση και στο χωριό Μηλιές, γίνεται μια προσπάθεια να επαναφέρουν τα σπίτια, ώστε να εναρμονίζονται περισσότερο με το περιβάλλον γύρω τους, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί και πάλι, έστω και με την μορφή της διακόσμησης, το ξύλο και η πέτρα.
Θα μπορούσε κανείς να χωρίσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των κατοίκων του χωριού σε τέσσερις περιόδους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Νομός της Ηλείας με συνολική έκταση 2.621 km2, έχει έδαφος πεδινό κατά 60% και διασχίζεται από τους ποταμούς Αλφειό, Πηνειό, Ερύμανθο και 2 τους παραποτάμους τους. Ο Νομός χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παράλιων υδροβιότοπων (Κοτύχι, Καϊάφα). Η πεδιάδα της Ηλείας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Πελοπόννησο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι Μηλιές έχουν σήμερα περίπου 70 μόνιμους κατοίκους. Όπως στα περισσότερα χωριά της επαρχίας, έτσι και σε αυτό, παρατηρείται μεγάλη μείωση του πληθυσμού, λόγω της μετανάστευσης, της αναζήτησης καλύτερης ζωής στα αστικά κέντρα και της υπογεννητικότητας. Οι 90, περίπου, κατοικίες που υπάρχουν στο χωριό είτε μένουν ακατοίκητες, είτε γεμίζουν με φωνές και γέλια και παιδικά χαμόγελα, μόνο τα καλοκαίρια. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ