Καταρράκτες Νεμούτας
Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεμούτα, ένα χωριό του Νομού Ηλείας στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία. Xτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρα πλάι στον ποταμό Ερύμανθο, ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.
Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι Μ3. Ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει μήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του.
Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος μπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, με οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι, οδηγεί στη ρεματιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες και στη ρεματιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες !
Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.
Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ). Οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού. Πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής. Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού. Σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.
Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι. Τα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ -πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον- που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.
Μην ακολουθήσετε την ανηφορική διακλάδωση αριστερά που βγάζει σε περιφραγμένη στάνη, ακολουθήστε το μονοπάτι πλάι στην όχθη. Λίγα μέτρα παρακάτω προβάλλει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης είκοσι περίπου μέτρων, που διακρίνεται από το άνοιγμα των βράχων.
Δύο ακόμη καταρράκτες με σχετικά εύκολη πρόσβαση βρίσκονται στο χωριό Ελαία προς τα βόρεια. (αντίθετα από την ροή του νερού), αφού διασχίσετε την μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού. Εκεί υπάρχουν και ερείπια ενός νερόμυλου, που εικάζεται πως κατά την Τουρκοκρατία και την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως μπαρουτόμυλος. Σώζονται το αυλάκι του νερού, το μυλοβαγενο, το σιφόνι και η μυλόπετρα.