Πεζοπορίες

Περπατήστε στον τόπο μας

Υπάρχουν πολλές επιλογές για πεζοπορία γύρω από το χωριό Μηλιές. Θα σας παραθέσουμε κάποιες, ξεκινώντας από πεζοπορίες ήπιας δυσκολίας και στην συνέχεια μέτριας δυσκολίας. Αξίζει να αναφερθούμε και στα μονοπάτια που θα δημιουργηθούν. Με χρήματα της περιφέρειας και βοήθεια του δασαρχείου θα γίνουν 120 χλμ. μονοπάτια με κέντρο το δάσος και δυο άξονες που θα τα ενώνουν, από Αρχαίο Ολυμπίας μέχρι το χωριό Αντρώνι.

Περιφερειακές Οδοί Μηλεών

Η πιο εύκολη και κοντινή διαδρομή για πεζοπορία είναι αν ακολουθήσει κανείς τις περιφερειακές οδούς, που έχουν φτιαχτεί για την πυροπροστασία του χωριού. Ένας χωματόδρομος 6 χιλιομέτρων, με ήπια κλίση του εδάφους, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Ευκολή διαδρομή
6 χλμ. μήκος

Δρυοδάσος Φολόης

Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα. Στο μοναδικό αυτό δάσος, πέντε εκατομμύρια δέντρα σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό!

Εύκολη διαδρομή
Διάφορες αποστάσεις

Το Φαράγγι των Κενταύρων

Διαδρομή με ονομασία εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Η πορεία ξεκινάει ανάμεσα στο χωριά Φολόη και Κούμανι, συναντά τον Ομηρικό ποταμό Σελλήεντα και καταλήγει στην καρδιά του χωριού Φολόη. Το μήκος της διαδρομής είναι μοιρασμένο σχεδόν ισόποσα σε τρία τμήματα: την κατάβαση, το κυρίως φαράγγι και την ανάβαση.
Από το χωριό Φολόη μέχρι την αρχή του μονοπατιού όπου βρίσκεται το μεταφορικό μέσο του επισκέπτη, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να έχει την ευθύνη της μεταφοράς, έπειτα από συνεννόηση.

Μέτρια δυσκολία
3 χλμ. μήκος

Οι γειτονιές των Ξωτικών

Οι περιοχές γύρω από τους ποταμούς, ανέκαθεν οδηγούσαν το μυαλό του ανθρώπου να δημιουργήσει τις γνωστές σε όλους μας ιστορίας με τις νεράιδες, τα στοιχεία και τα ξωτικά, ώστε να μπορέσει με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει το δέος που ένιωθε φθάνοντας κοντά σε αυτές. Η διαδρομή θα μας ξεναγήσει σε δύο από τα φαράγγια της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης δεκάδων μεταφυσικών ιστοριών.

Από τις Μηλιές μέχρι την αρχή του μονοπατιού όπου βρίσκεται το μεταφορικό μέσο του επισκέπτη, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Φολόης Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να έχει την ευθύνη της μεταφοράς, έπειτα από συνεννόηση.

Μέτρια δυσκολία
6,3 χλμ. μήκος

Καταράκτες Νεμούτας

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεμούτα. Ένα χωριό του Νομού Ηλείας στα σύνορα με την Αχαΐα και την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρα πλάι στον ποταμό Ερύμανθο, ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.
Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει μήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του.
Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεματιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες και στη ρεματιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες ! Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.

Μέτρια δυσκολία
3 χλμ. μήκος