Υπάρχουν πολλές επιλογές για πεζοπορία γύρω από το χωριό Μηλιές. Θα σας παραθέσουμε κάποιες, ξεκινώντας από πεζοπορίες ήπιας δυσκολίας και στην συνέχεια μέτριας δυσκολίας. Αξίζει να αναφερθούμε και στα μονοπάτια που θα δημιουργηθούν. Με χρήματα της περιφέρειας και βοήθεια του δασαρχείου θα γίνουν 120 χλμ. μονοπάτια με κέντρο το δάσος και δυο άξονες που θα τα ενώνουν, από Αρχαίο Ολυμπίας μέχρι το χωριό Αντρώνι.

Περιφερειακές Οδοί Μηλεών

Η πιο εύκολη και κοντινή διαδρομή για πεζοπορία είναι αν ακολουθήσει κανείς τις περιφερειακές οδούς, που έχουν φτιαχτεί για την πυροπροστασία του χωριού. Ένας χωματόδρομος 6 χιλιομέτρων, με ήπια κλίση του εδάφους, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Ευκολή διαδρομή
6 χλμ. μήκος

Δρυοδάσος Φολόης

Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας. Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων και έκταση 218.000 στρέμματα. Αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά. Στο μοναδικό αυτό δάσος, πέντε εκατομμύρια δέντρα σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό! Αμέτρητα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι διασχίζουν το καταπράσινο «χαλί» της Φολόης, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε πανύψηλους κορμούς δέντρων, λουλουδιασμένα ξέφωτα και κελαρυστά ρυάκια.

Εύκολη διαδρομή
Διάφορες αποστάσεις

Το Φαράγγι των Κενταύρων

Διαδρομή με ονομασία εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Η πορεία ξεκινάει ανάμεσα στο χωριά Φολόη και Κούμανι, συναντά τον Ομηρικό ποταμό Σελλήεντα και καταλήγει στην καρδιά του χωριού Φολόη. Το μήκος της διαδρομής είναι μοιρασμένο σχεδόν ισόποσα σε τρία τμήματα: την κατάβαση, το κυρίως φαράγγι και την ανάβαση.

Μέτρια Δυσκολία
3 χλμ. μηκος

Οι γειτονιές των Ξωτικών

Οι περιοχές γύρω από τους ποταμούς, ανέκαθεν οδηγούσαν το μυαλό του ανθρώπου να δημιουργήσει τις γνωστές σε όλους μας ιστορίας με τις νεράιδες, τα στοιχεία και τα ξωτικά, ώστε να μπορέσει με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει το δέος που ένιωθε φθάνοντας κοντά σε αυτές. Η διαδρομή θα μας ξεναγήσει σε δύο από τα φαράγγια της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης δεκάδων μεταφυσικών ιστοριών.

Μέτρια Δυσκολία
6,3 χλμ. μήκος

Καταρράκτες Νεμούτας

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42 χλμ. από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεμούτα. Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει μήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.

Μέτρια Δυσκολία
3 χλμ. μήκος