Οι Μηλιές, όπως και οι περισσότερες τοπικές οικονομίες βασίζονται στην γεωργία, λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Η αγροτική παραγωγή έχει ως κύριες καλλιέργειες την ελιά, τα σιτηρά και τα καρύδια ενώ σε μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται αμπελώνες, πατάτες και ζωοτροφές. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι της παραγωγής του χωριού ήταν και είναι η μελισσοκομία. Ο τομέας της ζωικής παραγωγής είναι μια από τις κύριες ασχολίες για πολλούς από τους συγχωριανούς μας, συγκεκριμένα τα αιγοπρόβατα, κυρίως χρησιμοποιώντας το γάλα και το κρέας.

Λεβάντα

Πασίγνωστη για το άρωμα της και τις θεραπευτικές τις ιδιότητες η λεβάντα ήταν γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα. Στην περιοχή έχει γίνει μια καινοτόμος δράση, με καλλιέργεια 100% βιολογικής λεβάντας, με όλες τις μορφές που αναφέρθηκαν.

Ελιά

Η Ελιά είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae). Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα.

Κάστανα

Στις Μηλιές, καλλιεργούνται κάστανα από τους αγρότες της περιοχής. Σε ποσότητες που ως επί το πλείστων καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.

Αμπέλια

Και στο παρελθόν καλλιέργειες που απασχολούσαν τους κατοίκους του χωριού ήταν η αμπελουργία. Με την παραγωγή του ξακουστού οίνου σε όλη την περιφέρεια της Ηλείας και της ορεινής Αρκαδίας.

Καρύδια

Η καρυδιά ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών, με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος, όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα.

Κεράσια

Η κερασιά είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένος Προύμνη και υπογένος Κέρασος στην οικογένεια των Ροδοειδών. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, με ύψος που φτάνει και τα είκοσι μέτρα.

Μήλα

Η μηλιά είναι το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύει το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων. Με παγκόσμια ετήσια παραγωγή περί τα 60 εκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μήλων παγκοσμίως αποτελείται από επιτραπέζιες ποικιλίες.

Γλυκά του Κουταλιού

Άλλα τοπικά προϊόντα των Μηλεών, αλλά και των γύρω περιοχών συναντάμε μακριά από τις καλλιέργειες, στα σπίτια των νοικοκυριών, εκεί όπου οι γυναίκες του τόπου έχουν αναπτύξει, γνωστά σε όλους τοπικά προϊόντα. Το πρώτο και κύριο που δεν μπορεί να λείπει από την λίστα αυτή είναι τα γλυκά του κουταλιού.

Κτηνοτροφία

Ο τομέας της ζωικής παραγωγής είναι μια από τις κύριες ασχολίες για πολλούς από τους συγχωριανούς μας, συγκεκριμένα τα αιγοπρόβατα, κυρίως χρησιμοποιώντας το γάλα και το κρέας.

Χειροποιήτα Ζυμαρικά

Στη περιοχή παρασκευάζονται χειροποίητα ζυμαρικά από άριστης ποιότητας σκληρά άλευρα και σιμιγδάλι που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη, φρέσκο γάλα και αυγά παραγωγής τους. Τα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.