Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας Youtopia Project
Το Youtopia Project είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για τους Μηλιώτες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο την πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Folloe με σκοπό την αναβίωση του χωριού, μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε συνεργασία με τους οργανισμούς The Tipping Point in Education και Bizrupt.
Το Youtopia Project σκοπό έχει όχι μόνο να εμπνεύσει, μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει στην επαρχία, αλλά και να ενθαρρύνει τους Μηλιώτες να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες στον τόπο τους και να τους εκπαιδεύσει σε θέματα επιχειρηματικότητας, ώστε να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι.
Γι’ αυτόν το λόγο, τις ομιλίες έμπνευσης ακολούθησαν τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας και οι συναντήσεις ομαδικού mentoring/καθοδήγησης.
Τι είναι τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας;
Πρόκειται για 4 τρίωρα εργαστήρια μέσα από τα οποία θα κάνουμε μαζί ένα “ταξίδι” στην επιχειρηματικότητα. Θα μάθουμε βασικές επιχειρηματικές έννοιες, θα ανακαλύψουμε τις επιχειρηματικές μας δεξιότητες, θα συζητήσουμε πώς πάμε από την ιδέα στην αγορά και πώς βάζουμε την ιδέα μας σε πλάνο. Θα μάθουμε ακόμη για χρηματο-οικονομική διαχείριση και marketing.
Τα εργαστήρια θα είναι διαδραστικά, με ενεργό συμμετοχή από όλους και θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.
Τα μαθήματα που περιλαμβάνουν τα εργαστήρια είναι:
- Ημέρα 1:
- Επιχειρηματικότητα 101 – Βασικές έννοιες και δεξιότητες Θα κάνουμε εισαγωγή στις βασικές επιχειρηματικές έννοιες, θα δούμε τι σημαίνει επιχειρηματική σκέψη και ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες να έχει ή/και να εξελίξει ένας επιχειρηματίας.
- Πώς πάω από την ιδέα στην αγορά Θα δούμε τα βασικά και απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξεκινήσουμε την επιχείρησή μας.
- Ημέρα 2: Βάζω την ιδέα σε πλάνο – Μολύβι και χαρτί!
Θα πιάσουμε κυριολεκτικά μολύβι και χαρτί για να καταγράψουμε όλα εκείνα τα μέρη που απαρτίζουν την ιδέα μας, με τα οποία θα τροφοδοτήσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. - Ημέρα 3: Πώς κάνω βιώσιμη μία επιχείρηση; – Κοστολόγηση, τιμολόγηση, χρηματοδοτήσεις, κα.
Θα συζητήσουμε θέματα χρηματοοικονομικών, κοστολόγησης, τιμολόγησης, βασικών λογιστικών και τρόπους χρηματοδότησης, όλα για να δούμε πώς γίνεται βιώσιμη μια επιχείρηση. - Ημέρα 4: Όλα για το Marketing – Προϊόν, Τοποθέτηση, Προώθηση, κα.
Εκτός από την εισαγωγή στο Marketing (Προϊόν, Τιμή, Τοποθέτηση, Προώθηση) θα δούμε επιπλέον πώς κάνουμε έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού.
Τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας αφορούν κάθε Μηλιώτη που έχει μία νέα επιχειρηματική ιδέα που θέλει να αναπτύξει ή έχει μία επιχείρηση σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται υποστήριξη ή, ακόμη, ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να αποκτήσει επιχειρηματικές δεξιότητες έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία ιδέα. Είναι, εν ολίγοις, για κάθε Μηλιώτη που θέλει να μάθει για επιχειρηματικότητα.
Τι μάθαμε από τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας του Project Youtopia
Τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας του Youtopia Project έλαβαν τέλος. Σε τέσσερις μέρες και συνολικά 12 ώρες, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τους 13 συμμετέχοντες τέσσερις διαφορετικές επιχειρηματικές ενότητες.
Ξεκινήσαμε με τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας. Ακολούθησε το επιχειρηματικό πλάνο, τα μέρη στα οποία πρέπει να αναλύσω την ιδέα μου για να είναι κατανοητή σε εμένα και το κοινό μου, και πώς μπορώ να πάω από την ιδέα στην αγορά. Συνεχίσαμε με απλά οικονομικά για επιχειρηματίες, συζητήσαμε για έξοδα και έσοδα και μάθαμε το “νεκρό σημείο”. Το τετραήμερο έκλεισε με marketing, προσδιορισμό του προϊόντος/υπηρεσίας, τιμολογιακές πολιτικές, δυνάμεις-αδυναμίες, κοινό στόχος, ανταγωνισμό, κα.
Οι γνώσεις που προσφέρθηκαν στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας είχαν σκοπό να δώσουν τις βάσεις για μια σωστή επιχειρηματική αρχή. Το σημαντικό όμως δεν ήταν αυτό! Η ενεργός συμμετοχή των δεκατριών Μηλιωτών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια έδωσε ζωή και ξεκίνησε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Η ομάδα του Youtopia Project είπε: “Ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που συμμετέχουν, αλλά και η όρεξη για νέα γνώση μας άφησε άφωνους! Νέα παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι μαθαίνουν μαζί, δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες. Από τις κουβέντες που έχουμε κάνει, καταλαβαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία ώστε να αναδειχθεί το χωριό και να δώσει κίνητρα στους Μηλιώτες να επιστρέψουν στον τόπο τους! Ελπίζουμε ότι στο mentoring θα έρθει έστω μία νέα συνεργατική ιδέα!”
Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τόσο τους εκπαιδευτές όσο και το περιεχόμενο που παρουσιάστηκε. Επιπλέον, στο τελευταίο εργαστήριο, τους ζητήθηκε να πουν τη γνώμη τους για το σύνολο των εργαστηρίων. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μοιραστούμε με όλους μερικά από τα σχόλια των Μηλιωτών για τα εργαστήρια:
“Ένα workshop που πήρα γνώσεις, τρόπο σκέψης και πληροφορίες που δύσκολα θα μάζευα. Ευχαριστούμε όσους μας χαρίζουν αυτά τα εφόδια γνώσεων.”
“Ελπίζω να είναι η συζήτηση που θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως η αφορμή για την ανάπτυξη του χωριού μας και κύριος λόγος «μετανάστευσης» νέων από την Αθήνα προς τα εδώ.”
“Μάθαμε ότι χρειάζεται πολλή οργάνωση και μελέτη και αγάπη για να καταφέρεις να υλοποιήσεις το επιχειρηματικό σου όνειρο.”
“Αρκετά είναι τα θετικά που αποκόμισα, θα ήθελα συνέχεια να παίρνω γνώση από ανθρώπους που έχουν περισσότερη γνώση από εμένα.”
“Προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ στο κομμάτι της επιχείρησης που έχω τώρα ανάγκη. Μάλιστα μου έδωσε και ιδέες για την εξέλιξή μου.”
Ευχαριστούμε πολλοί και τους 13 Μηλιώτες που συμμετείχαν στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας! Είναι σημαντικό για τον καθένα, αλλά και για το χωριό συνολικά, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και όσα αυτές μας έμαθαν, να συζητάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως είπε κι ένας συμμετέχοντας:
“Ευχαριστώ πολύ που ήμουν σε αυτή την παρέα. Εύχομαι στο μέλλον να φανεί εκ του αποτελέσματος και στην πράξη αυτή η βοήθεια!”