Γνωρίστε τη φυσική ομορφιά του τόπου μας

Ο Νομός της Ηλείας με συνολική έκταση 2.621 km2, έχει έδαφος πεδινό κατά 60% και διασχίζεται από τους ποταμούς Αλφειό, Πηνειό, Ερύμανθο και 2 τους παραποτάμους τους. Ο Νομός χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παράλιων υδροβιότοπων (Κοτύχι, Καϊάφα) εξαιρετικού φυσικού κάλλους και οικολογικού πλούτου. Το κλίμα της Ηλείας είναι θαλάσσιο μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία σπάνια κατέρχεται υπό το μηδέν τον χειμώνα και μόνο στην εσωτερική πεδινή περιοχή υπερβαίνει τους 40οC το καλοκαίρι.. Οι βροχές είναι άφθονες από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Το χιόνι, ιδίως στα παράκτια τμήματα, παρουσιάζει μικρή συχνότητα. Αντίθετα, μεγάλη συχνότητα παρουσιάζει το χαλάζι, που προκαλεί πολλές φορές σημαντικές ζημιές στη γεωργία. Η πεδιάδα της Ηλείας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Πελοπόννησο. Οι Μηλιές βρίσκονται στην ημιορεινή περιοχή της Ηλείας με υψόμετρο 522 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω από το δάσος Κάπελη (Φολόη). Στο οροπέδιο της Φολόης, οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή δάση στην Ευρώπη.


Ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Το μοναδικό επίπεδο δάσος της Ελλάδας, το δάσος Φολόης, εκτιμάται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας σε υψόμετρο 600 μέτρων. Μια έκταση 218.000 στρέμματα, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά.

Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο, που τον φιλοξένησε γενναιόδωρα. Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή. Έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος προς τιμήν του φίλου του, Φολόη.

Κατά την αρχαιότητα το οροπέδιο της Φολόης ήταν γεμάτο βλάστηση. Δρύες, πεύκα, πουρνάρια, κουμαριές κ.α. Αλλά και άγρια ζώα, λύκους, ελάφια, κάπρους, αλεπούδες, πέρδικες, μπεκάτσες, φάσες και ένα σωρό άλλα. Σήμερα, 15 χλμ από το χωριό Λάλα ξεκινά το δρυοδάσος της Φολόη. Με τις υπέργηρες βελανιδιές του, ως απομεινάρι των αρχαίων δασών της Πελοποννήσου. Κατά την περιήγηση σας στο δάσος, σε αρκετά σημεία η θέα προς το βουνά και την κοιλάδα του Αλφείου είναι συναρπαστική.


Δίπλα στο φαράγγι του Ερυμάνθου, στα όρια των νομών Ηλείας και Αρκαδίας, θα βρείτε τους οκτώ καταρράκτες της ρεματιάς του Χαρατσαρίου, με ύψος που ξεκινάει από τα 15 και φτάνει έως τα 25 μέτρα. Η απείρου κάλλους διαδρομή ξεκινά από το χωριό Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες διαδρομές του νομού Ηλείας.

Δύο ακόμη καταρράκτες με σχετικά εύκολη πρόσβαση βρίσκονται στο χωριό Ελαία προς τα βόρεια (αντίθετα από την ροή του νερού) αφού διασχίσετε την μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού. Εκεί υπάρχουν και ερείπια ενός νερόμυλου, που εικάζεται πως κατά την Τουρκοκρατία και την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως μπαρουτόμυλος. Σώζονται το αυλάκι του νερού, το μυλοβαγενο, το σιφόνι και η μυλόπετρα.