Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον συνεταιρισμό;

Είμαι 56 ετών πατέρας δυο παιδιών και κατάγομαι από τις  Μηλιές. Παρότι δεν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης η αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου και το ενδιαφέρον μου για την ανάπτυξη του, αποτελούν τους δυο σημαντικότερους λόγους που με ωθήσαν να ασχοληθώ ενεργά με το νεοσύστατο συνεταιρισμό.

Ως πρόεδρος  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης, θα θέλαμε να μας  πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση και την ανάπτυξη του στην τοπική μας κοινωνία;

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023 με πρωτοβουλία του  Ιδρύματος Φολόη. Σκοπός του είναι  η μετάβαση από τους παραδοσιακούς τρόπους  Γεωργίας και  Κτηνοτροφίας σε συγχρόνους, επαγγελματικά άρτιους και φιλικούς προς το περιβάλλον. Παρόλες τις αρχικές δυσκολίες, ένα χρόνο μετά,  είναι πλέον ορατά τα πρώτα οφέλη της απόφασης  μας να συνεταιριστούμε, με αποτέλεσμα οι όποιες αμφιβολίες - δυσπιστίες μπορεί να υπήρξαν, σιγά σιγά να εξαλείφονται.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Τι ενέργειες κάνετε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό σας;

Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που έχουν δημιουργηθεί  ήδη δυο ομάδες παραγωγών

Α. Αιγοπρόβειο Γάλατος

Β. Ελαιόλαδου

Επίσης ετοιμάζονται οι ομάδες των Αροτραίων καλλιεργειών και των Ακροδρυων . Ήδη η ομάδα των Κτηνοτροφικών Προϊόντων   συνεργάζεται με μεγάλη βιομηχανία γάλακτος, εξασφαλίζοντας  έτσι, μια από τις καλύτερες τιμές πώλησης του προϊόντος στην ευρύτερη περιοχή. Η ομάδα Ελαιόλαδου τη δεδομένη στιγμή συγκεντρώνει τις προσπάθειες τις σε δύο άξονες, αυτούς της οργάνωσης της παραγωγής και της εμπορίας. Σχετικά με την  παραγωγή, ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση όλων των εκμεταλλεύσεων και παράλληλα, η γεωπόνος του Συνεταιρισμού παρακολουθεί την καλλιεργητική χρονιά, με σκοπό να σχεδιαστεί και να ακολουθηθεί ένα πρότυπο  καλλιέργειας που θα αφορά όλες τις γεωργικές εκτάσεις που εντάσσονται στον Συνεταιρισμό. Στο κομμάτι της εμπορίας, μέσω της συνεχής παρακολούθησης των τιμών η ομάδα στοχεύει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή πώλησης, με παράλληλη αναζήτηση σοβαρών συνεργατών ώστε, να διαμορφωθούν στέρεες και ωφέλιμες συνεργασίες.

Βλέπετε θετική ανταπόκριση από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής;

Η ανταπόκριση από τον αγροτικό   κόσμο της περιοχής μας  είναι ικανοποιητική και ευελπιστούμε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Θεωρείτε ότι, τα έργα άρδευσης που υλοποιούνται αυτό τον καιρό από το Ίδρυμα Φολόη, θα βοηθήσουν στην παραγωγή και τις καλλιέργειες; Κατά τη γνώμη σας, ποιες άλλες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη για τους αγρότες;

Τα έργα άρδευσης που  υλοποιούνται  από το Ίδρυμα Φολόη, θα βοηθήσουν έντονα στη βελτίωση και αύξηση της παραγωγής καθώς, η μέχρι σήμερα έλλειψη νερού, δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Παράλληλα υλοποιείται ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, διετούς διάρκειας,  σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με στόχο,  να βρεθούν τα είδη των  καλλιεργειών που μπορούν  να ευδοκιμήσουν   στην περιοχή μας. Και αυτό αποτελεί  εξ’ ολοκλήρου πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φολόη και υλοποιείται με την αποκλειστική μέριμνα του και φυσικά, τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός στην εποχή μας;

Σε κάθε συνεταιρισμό με πολλά μέλη, υπάρχει πολυφωνία, διαφορετικές απόψεις και μοιραία κάποιες φορές και διαφωνία. Θα πρέπει να τηρούνται ισορροπίες, με μοναδικό σκοπό το κοινό συμφέρον.

Πώς μπορεί κάποιος να μπει στον Συνεταιρισμό;

Αν κάποιος αγρότης - κτηνοτρόφος θέλεις να γίνει μέλος του συνεταιρισμό μπορεί να πάει στο γραφείο ΑΣΟΦ στις Μηλιές Δευτέρα ή Παρασκευή να διαβάσει το κανονισμό λειτουργίας κ αν συμφωνεί  κάνει αίτηση κ προσκομίζει το ΟΣΔΕ του, φωτοτυπία της ταυτότητας του. Αφού περάσει η αίτηση από το ΔΣ του συνεταιρισμού θα καταβάλει και το ποσό των 500 ευρώ που είναι η συνεταιριστική μερίδα του.

Τέλος, πείτε μας γιατί ένας νέος κτηνοτρόφος ή αγρότης να επιλέξει να μπει στον συνεταιρισμό;

Για όλους τους λόγους που έχω ήδη προαναφέρει και επειδή τελικά η ένωση φέρνει τη δύναμη, σύμφωνα με το ρητό των Αρχαίων Ελλήνων.

                                    ‘’ Η   ΙΣΧΥΣ   ΕΝ  ΤΗ  ΕΝΩΣΕΙ  ‘’