Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον συνεταιρισμό;

Λέγομαι Αποστόλης Αργυρόπουλος το κύριο επάγγελμα μου είναι αγρότης και ασχολούμαι από μικρό παιδί με την καλλιέργεια των ελιών . Αυτή τη στιγμή καλλιεργώ 3.000 ρίζες ελιές ιδιόκτητες και 2000 ενοικιασμένες. Είμαι βιοκαλλιεργητής με πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στην βιοκαλλιέργεια της ελιάς. Το ελαιόλαδο που παράγω είναι πιστοποιημένο βιολογικό με παράλληλη πιστοποίηση naturland, ένα γερμανικό πρότυπο για καλλιέργειες που δεν μολύνουν το περιβάλλον, χρησιμοποιούν εργάτες γης που δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες, αμειβόμενοι σωστά και με ασφάλεια. Το λάδι μου πωλείται χύμα σε εξαγωγική εταιρεία εμπορίας, η οποία το τυποποιεί και το εξάγει σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Πάντα οραματιζόμουν το επόμενο βήμα, ήθελα πρώτα να έχω την ανάλογη ποσότητα και ποιότητα για να προχωρήσω σε μία πρώτη τυποποίηση μόνος μου.

Ως πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Ελαιόλαδου, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την ίδρυση και την ανάπτυξη του στην τοπική μας κοινωνία;

Όταν δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός, δεν μπορούσα παρά να είμαι από τους πρώτους για να βοηθήσω στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να έχουμε την ποιότητα και την ποσότητα που χρειάζεται για να προχωρήσουμε παρακάτω. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος Φολόη, έχουμε ότι χρειάζεται για να προχωρήσουμε, δικό μας γεωπόνο να παρακολουθεί και να μας συμβουλεύει για τις καλλιεργητικές μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε, δικηγόρο λογιστή, σύμβουλο, μελετητή και ότι άλλο χρειάζεται για να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και ασφάλεια .

Η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με ποιο τρόπο εξασφαλίζετε τη σίγουρη ποιότητα, την αγνότητά του και την ξεχωριστή γεύση;

Ο τόπος μας είναι προικισμένος έχει διάφορες ποικιλίες ελιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αρώματα όπως είναι η ποικιλία Νεμουτιανα, η Ολυμπία ελιά όπως ονομάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο .Η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή μας. Ο αριθμός των πολυφαινόλων της επίσης, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λάδι. Για την ακρίβεια είναι σε τριπλάσια περιεκτικότητα από το μέσο ελαιόλαδο γι’ αυτό και διαθέτει τον ισχυρισμό υγείας, πιστοποιημένο από πανεπιστήμια που ασχολούνται με αυτό. Η ποικιλία κορωνέικη που επικρατεί στην περιοχή, έχει ευχάριστη πικρή γεύση και φρουτώδη αρώματα που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.

Ποια είναι η αξία της φράσης «Εξαιρετικό» για το ελαιόλαδο;

Με τα υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία που υπάρχουν στην περιοχή μας και με τις σωστές καλλιεργητικές μεθόδους θα παράγουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Τι ενέργειες κάνετε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό σας;

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε τις εδαφολογικές αναλύσεις και προληπτικούς ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την ερχόμενη ανθοφορία -καρπόδεση- παραγωγή.

Βλέπετε θετική ανταπόκριση από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής;

Ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή μας είναι δύσπιστος και καχύποπτος σε όποια προσπάθεια γίνεται διότι, πιστεύουν ότι πάντα κάτι κρύβεται από πίσω, ότι προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και να τους εξαπατήσουν, ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Εγώ πιστεύω ότι περιμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα και μετά θα ακολουθήσουν, όταν καταλάβουν το συμφέρον τους και ότι θα καρπωθούν την υπεραξία από τα προϊόντα που παράγουν. Ο συνεταιρισμός είναι μία μεγάλη οικογένεια με κοινά συμφέροντα και στόχους όπου μέσω της ομαδικής προσπάθειας, είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε.

Όσο αφορά το ελαιόλαδο, ποια πιστεύετε είναι η θέση του Ελληνικού Ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά;

Το ελληνικό ελαιόλαδο δεν έχει τη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια αγορά για αυτό και εξάγεται χύμα το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής. Η χώρα μας το 70% ελαιόλαδου που παράγει είναι έξτρα παρθένο ενώ στις άλλες χώρες είναι μόνο το 30% έξτρα παρθένο και τα υπόλοιπα λάδια τους είναι μέτριας ή κακής ποιότητας. Έτσι αγοράζουν τα δικά μας λάδια τα μπλεντάρουν με τα δικά τους και τα εμπορεύονται με τις δικές τους ετικέτες.

Τα έργα άρδευσης που υλοποιούνται αυτό τον καιρό μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Φολόη, βοηθούν στην παραγωγή και τις καλλιέργειες, Και ποιες άλλες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη για τους αγρότες;

Η επιστήμονες λένε ότι η μελλοντική πόλεμοι θα γίνονται για το νερό. Το νερό είναι χρυσός, χωρίς νερό δεν μπορεί να επιβιώσει τίποτα .Ειδικά τώρα με την κλιματική αλλαγή είναι ποιο απαραίτητο από πότε. Το νερό θα φέρει καινούργιες καλλιέργειες και την ανάπτυξη που χρειάζεται ο τόπος μας.

Τέλος, πείτε μας γιατί ένας νέος κτηνοτρόφος ή αγρότης να επιλέξει να μπει στον συνεταιρισμό;

Ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος θα πρέπει οπωσδήποτε να μετέχει σε ένα συνεταιρισμό ή σε ομάδα παραγωγών για να μπορέσει να έχει τα οφέλη που του προσφέρει. Να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

Πώς μπορεί κάποιος να μπει στον Συνεταιρισμό;

Να μπει κάποιος στο συνεταιρισμό είναι πολύ εύκολο, αρκεί να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ που σημαίνει ότι έχει χωράφια στο όνομά του είτε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα, να πληρώσει τη μερίδα που αυτή τη στιγμή είναι 500€(εάν αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή τα χρήματα αυτά τα παίρνει πίσω.) και να δεχτεί τους όρους που υπάρχουν στο καταστατικό του συνεταιρισμού.