Ο Νίκος είναι ένας άνθρωπος με όρεξη για δουλειά, για επικοινωνία και με θέληση να προσφέρει. Η αγάπη του για το χωριό, με την ανάγκη του για προσφορά τον έκαναν να ασχοληθεί με τα κοινά.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς. Πώς/Που μεγαλώσατε; Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα το έτος 1963, στο τζάκι του σπιτιού των γονέων μου, Κανέλλου – Νικούλας, στις Μηλιές Ηλείας. Δημοτικό πήγα στο χωριό, γυμνάσιο στο Δούκα και στο Λάλα, 1η Λυκείου στο Πελόπιο, 2α Λυκείου στο 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και 3η Λυκείου 2ο Λύκειο Αμαλιάδας, αποφοιτώντας το 1980. Από τα παιδικά μου χρόνια δεν έχω δυσάρεστες αναμνήσεις. Πάντα με φίλους και φίλες, παιχνίδια πάσης φύσεως, διάβασμα και λίγη βοήθεια στην οικογένεια, μέχρι να γυρίσουν, το βράδυ οι γονείς από τα χωράφια, βρεγμένοι και νηστικοί.  Ως μαθητής, πήγα τρία καλοκαίρια και δυο φορές στην γιορτή του Πάσχα, για εργασία στο Λουτράκι, με σκοπό αφενός να μάθω πως βγαίνει το μεροκάματο και αφετέρου για να έχω τα δικά μου χρήματα. Γενικά από τα παιδικά μου χρόνια, μέχρι και την αποφοίτηση από το λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, μου έμειναν αμέτρητες εμπειρίες, πολλοί φίλοι και κυρίως έμαθα από πολύ νωρίς να ζω μόνος μου και χρησιμοποιώντας περισσότερο τις δικές μου δυνάμεις. Μετά το λύκειο, δουλεία στο Πασαλιμάνι, Τουρκολίμανο, στην οδό Πειραιώς και διάβασμα-φροντιστήρια, προκειμένου να πετύχω σε προκηρύξεις διαγωνισμών για μόνιμη εργασία.

Ποια είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία σας; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες; Σήμερα  έχετε πετύχει αυτό που είχατε στο μυαλό σας;

Εισήλθα στην Ελληνική αστυνομία το 1982, ως Ενωμοτάρχης και αποστρατεύτηκα αυτεπάγγελτα μετά από 30 χρόνια πραγματικής προσφοράς στον πολίτη, με το βαθμό του Υποστράτηγου. Πέντε περίπου χρόνια φοίτησης σε σχολές της ΕΛ-ΑΣ και 26 χρόνια υπηρεσίας στην Ηλεία. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα, εργαζόμενος στον νομό μου, συμμαθητές, συγγενείς, φίλοι και εν πάση περίπτωση, με γνώριζαν και τους γνώριζα. ‘Όμως αυτό που με βοήθησε ήταν η άριστη κατάρτιση μου και σε συνδυασμό με το συμφέρον Υπηρεσίας-Πολίτη ταυτόχρονα, την απόλυτη διαφάνεια, την αλήθεια, την εντιμότητα και την  πολύωρη εργασία, θεωρώ ότι πέτυχα στην δουλεία μου, φεύγοντας φυσικά με το κεφάλι ψηλά.

Γενικά είναι πολύ δύσκολο να υπηρετείς, ως Αξιωματικός, στον τόπο που διαμένεις και θα μείνεις εκεί μέχρι το τέλος της ζωής σου.

Πέραν των ανωτέρω, με την ψήφο και την στήριξη των συναδέλφων εκλέχθηκα:

Α) Δέκαοχτώ χρόνια, ως συνδικαλιστής Αξιωματικός, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών

Β)Επτά χρόνια, μέλος αρχικά στα Δ.Σ. και μετά πρόεδρος, στο Επαγγελματικό Ταμείο  Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, όλης της χώρας.

Γ)Δώδεκα χρόνια, Α’ αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Εθνικό τμήμα της Διεθνούς ένωσης αστυνομικών

Δ)Είκοσι οκτώ χρόνια, πρόεδρος στον νομό Ηλείας, της Διεθνούς ένωσης αστυνομικών

Αξίζει να επισημάνω, ότι σε δύο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις εκλέχθηκα πρώτος σε ψήφους σε όλη την χώρα.

Ποια είναι η σχέση σας με το χωριό σήμερα;

Ήταν και πάντα θα είναι μοναδική και ανεπανάληπτή. Ισχυρό δέσιμο, σχέση με βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς και με αμοιβαία αλληλεπίδραση. Αυτή η πολυσύνθετη σχέση, με επηρέασε καθοριστικά να ασχοληθώ με τα αυτοδιοικητικά και να εκλεγώ για δεύτερη θητεία, με την ψήφο των κατοίκων 41 χωριών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Έτσι είμαι πιο κοντά στο χωριό μου, αφού μπορώ να προσφέρω από τον ελεύθερο χρόνο μου και τις δύο θητείες από καίριες θέσεις, χωρίς να αμείβομαι.

Υπάρχει νοσταλγία για το χωριό;  Έστω μακροπρόθεσμα.

Πάντα αισθάνομαι σαν να μην έφυγα ποτέ από το χωριό μου. Έχω την ευκαιρία να προσφέρω μέσα από τον Δήμο πολλά. Αλλά φαίνονται, άλλα δεν φαίνονται. Παράλληλα καλλιεργώ πολλά στρέμματα που κληρονόμησα από τους γονείς μου.

Πως αξιολογείτε την κατάσταση στο χωριό σήμερα;

Φρονώ ότι το χωριό μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σε σχέση με τα υπόλοιπα 40 χωριά του Δήμου μας. Μόνο όποιος ή όποιοι γνωρίζουν τα υπόλοιπα χωριά, μπορούν να κάνουν τη σύγκριση.

Πιστεύετε ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα στο χωριό;

Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει και δυνατότητα και διάθεση να βελτιωθούν πολλά στο χωριό μας. Από πλευράς Δήμου, έχουν δρομολογηθεί- χρηματοδοτηθεί αρκετά και αναμένεται άμεσα η υλοποίηση τους. Από πλευράς ιδιωτών, θεωρώ ότι η προσφορά πρέπει να είναι μεγάλη και είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγο καιρό. Είμαστε σε στενή συνεργασία και πρέπει να γνωρίζουν άπαντες, ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως τα θέλει ο καθένας, ούτε και στο χρόνο που τα θέλει.

Τι θα θέλατε να δείτε να συμβαίνει στο χωριό ή στην ευρύτερη περιοχή;

Αυτό που θα ήθελα να δω στο χωριό μας είναι:

α)Να κατοικήσουν πιο νέοι από εμένα άνθρωποι

β) Να τους δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα, ενώ θα πρέπει και οι ίδιοι να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, να αγαπήσουν πιο πολύ το χωριό και φυσικά να έχουν όρεξη για δουλεία.

γ) Να γίνει εξόρυξη νερού (γεωτρήσεις) για άρδευση, το τονίζω δυνατά και το θεωρώ απαραίτητη και πρωταρχική προϋπόθεση, ως πηγής ζωής για όλο το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Άλλωστε μόνο με την άρδευση εξασφαλίζεται η πρωιμότητα των προϊόντων και το ικανοποιητικό μέγεθος αυτών.

δ) Να δημιουργηθεί ομάδα παραγωγών ή συνεταιρισμός και να τεθούν ισχυρές βάσεις για αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών, δεδομένου ότι ο θεσμός αυτός εδώ και πολλά χρόνια έχει εξαφανιστεί.

ε)Να καλλιεργηθούν όλες οι εκτάσεις και κυρίως να ληφθεί η μέριμνα, ώστε τα προϊόντα που θα παραχθούν να διοχετεύονται άμεσα στην αγορά σε καλή τιμή.

στ)Να τοποθετηθεί δίκτυο εξηλεκτρισμού στις αγροτικές εκτάσεις, ώστε να είναι πιο πρόσφορη  από τον κάθε  κάτοικο πχ η διενέργεια ιδιωτικής γεώτρησης, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, η κατασκευή ξενώνα, τυποποιητηρίου, ελαιοτριβείου κλπ.

ζ) Να αξιοποιηθεί τουριστικά ο υπάρχων πλούτος (δρυοδάσος, πηγές Αύρας-Πουρναρίου, ξωκλήσια, μονοπάτια, φαράγγια κλπ.)

η)Τέλος, στο χωριό μας θα επιθυμούσα  να μην επικρατήσει η φράση ‘κακό χωριό τα λίγα σπίτια’.

Τι θα συμβουλεύατε την νέα γενιά;

Τη νέα γενιά θα τη συμβούλευα με τα παρακάτω:

Α) Να αγαπήσουν πραγματικά το χωριό

Β) Να μην έρχονται μόνο ως ‘τουρίστες’

Γ)Να πρωταγωνιστούν ως εθελοντές στον καθαρισμό, στον ευπρεπισμό, στον πολιτισμό, κοινωνικό και αθλητικό τομέα, δημιουργώντας πρωτότυπες και πρωτοπόρες δράσεις, ικανές να προσελκύσουν ακόμη και επισκέπτες.

Δ) Να προσφέρουν ειλικρινά την ψυχή τους στο χωριό,

Ε)Να ανεβάσουν και άλλο τον πήχη του καλού ονόματος που έχει το χωριό μας, το οποίο αναδεικνύει συνεχώς στην κοινωνία άριστους και καταξιωμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες, οικογενειάρχες κλπ.

Στ)Να μην περιμένουν από άλλους πχ Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, να κάνουν για αυτούς, αυτά που οι ίδιοι είναι  υποχρεωμένοι να κάνουν.