Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας Youtopia Project

Το Youtopia Project σκοπό έχει όχι μόνο να εμπνεύσει, μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει στην επαρχία, αλλά και να ενθαρρύνει τους Μηλιώτες να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες στον τόπο τους και να τους εκπαιδεύσει σε θέματα επιχειρηματικότητας, ώστε να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι.

Γι’ αυτόν το λόγο, τις ομιλίες έμπνευσης που έχουμε παρακολουθήσει έως τώρα, ακολουθούν τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας και οι συναντήσεις ομαδικού mentoring/καθοδήγησης.

Τι είναι τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας;

Πρόκειται για 4 τρίωρα εργαστήρια μέσα από τα οποία θα κάνουμε μαζί ένα “ταξίδι” στην επιχειρηματικότητα. Θα μάθουμε βασικές επιχειρηματικές έννοιες, θα ανακαλύψουμε τις επιχειρηματικές μας δεξιότητες, θα συζητήσουμε πώς πάμε από την ιδέα στην αγορά και πώς βάζουμε την ιδέα μας σε πλάνο. Θα μάθουμε ακόμη για χρηματο-οικονομική διαχείριση και marketing.

Τα εργαστήρια θα είναι διαδραστικά, με ενεργό συμμετοχή από όλους και θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Τα μαθήματα που περιλαμβάνουν τα εργαστήρια είναι:

  • Ημέρα 1:
    • Επιχειρηματικότητα 101 – Βασικές έννοιες και δεξιότητες Θα κάνουμε εισαγωγή στις βασικές επιχειρηματικές έννοιες, θα δούμε τι σημαίνει επιχειρηματική σκέψη και ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες να έχει ή/και να εξελίξει ένας επιχειρηματίας.
    • Πώς πάω από την ιδέα στην αγορά Θα δούμε τα βασικά και απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξεκινήσουμε την επιχείρησή μας.
  • Ημέρα 2: Βάζω την ιδέα σε πλάνο – Μολύβι και χαρτί!
    Θα πιάσουμε κυριολεκτικά μολύβι και χαρτί για να καταγράψουμε όλα εκείνα τα μέρη που απαρτίζουν την ιδέα μας, με τα οποία θα τροφοδοτήσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο.
  • Ημέρα 3: Πώς κάνω βιώσιμη μία επιχείρηση; – Κοστολόγηση, τιμολόγηση, χρηματοδοτήσεις, κα.
    Θα συζητήσουμε θέματα χρηματοοικονομικών, κοστολόγησης, τιμολόγησης, βασικών λογιστικών και τρόπους χρηματοδότησης, όλα για να δούμε πώς γίνεται βιώσιμη μια επιχείρηση.
  • Ημέρα 4: Όλα για το Marketing – Προϊόν, Τοποθέτηση, Προώθηση, κα.
    Εκτός από την εισαγωγή στο Marketing (Προϊόν, Τιμή, Τοποθέτηση, Προώθηση) θα δούμε επιπλέον πώς κάνουμε έρευνα αγοράς και ανταγωνισμού.

Τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας αφορούν κάθε Μηλιώτη που έχει μία νέα επιχειρηματική ιδέα που θέλει να αναπτύξει ή έχει μία επιχείρηση σε αρχικό στάδιο και χρειάζεται υποστήριξη ή, ακόμη, ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και να αποκτήσει επιχειρηματικές δεξιότητες έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία ιδέα. Είναι, εν ολίγοις, για κάθε Μηλιώτη που θέλει να μάθει για επιχειρηματικότητα.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τη 2η και 3η εβδομάδα του Ιουλίου, δύο ημέρες κάθε εβδομάδα και απογευματινές ώρες (4 τρίωρα εργαστήρια).

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και γι’αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ: https://forms.gle/VPmjtTnooo8pDvfh9

Στη συνέχεια, θα σας ενημερώσουμε για το αναλυτικό πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες συμμετοχής.

Ομαδικό mentoring/καθοδήγηση

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, όσοι συμμετέχοντες έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα που θέλουν να υλοποιήσουν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις συναντήσεις ομαδικού mentoring/καθοδήγησης.

Οι συναντήσεις αυτές θα είναι ευέλικτες και θα καθορίζονται από τον μέντορα σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες. Για να συμμετέχει κανείς στις συναντήσεις καθοδήγησης θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας.


Το Youtopia Project είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για τους Μηλιώτες που πραγματοποιείται στο πλαίσιο την πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Folloe με σκοπό την αναβίωση του χωριού, μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε συνεργασία με τους οργανισμούς The Tipping Point in Education και Bizrupt.