Επίσκεψη οινολόγου από το Ίδρυμα Folloe

Η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή είναι δραστηριότητες με μεγάλες δυνατότητες για τη δημιουργία εισοδήματος και θέσεων εργασίας στην επαρχία. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας παρατηρείται μεγάλη άνθηση αυτών των δραστηριοτήτων. Με το ελληνικό κρασί να βελτιώνει συνεχώς τη θέση του στην αγορά και τον οινοτουρισμό, συμβάλλει σημαντικά στις τοπικές οικονομίες.

Στις Μηλιές σήμερα η καλλιέργεια αμπελιών, ιδιαίτερα των σύγχρονων ποικιλιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παρόλο που η περιοχή φαίνεται να έχει σημαντικά χαρακτηριστικά που θα την καθιστούσαν ιδανική. Το Ίδρυμα Folloe, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την αναβίωση του χωριού, θέλησε να αξιολογήσει τις δυνατότητες της περιοχής, για ανάπτυξη αμπελουργίας και οινοπαραγωγής, με απώτερο σκοπό τη στήριξη νέων και υφιστάμενων τοπικών παραγωγών, με εκπαίδευση και καθοδήγηση ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας που θα συμβάλλουν στην οικονομία του τόπου. Για τον σκοπό αυτό το Ίδρυμα συνεργάζεται με τον Δρ. Γεώργιο Γερμάνη, χημικό Εδαφολόγο με εμπειρία περισσότερη των 30 χρόνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση. Ο Δρ. Γερμάνης θα αξιολογήσει τις δυνατότητες της περιοχές και τις ανάγκες των τοπικών παραγωγών, ώστε σε επόμενη φάση να καθοδηγήσει του υφιστάμενους, αλλά και νέους στην καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των αμπελιών τους.

Λίγα λόγια για τον οινολόγο Δρ. Γερμάνη

Ξεκινώντας ως επιστημονικός σύμβουλος σε μεγάλη εγχώρια οινοποιητική μονάδα για 15 χρόνια. Στη συνέχεια ως επιστημονικός συνεργάτης σε επιλεγμένα οινοποιεία, έχει αφήσει το στίγμα του στην άνθηση της εγχώριας αμπελουργίας και οινοποίησης τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας εξειδικευμένη αρθρογραφία σε διάφορα επιστημονικά και μη περιοδικά. Κατάγεται από οικογένεια άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί, καθώς ο πατέρας του, Δρ. Θεόδωρος Γερμάνης (1909 – 2004), ήταν διακεκριμένος Γεωπόνος – Αμπελουργός. Με σπουδές στο Montpellier της Γαλλίας και με πολυετή πείρα και αναγνωρισμένες διεθνώς έρευνες πάνω σε αυτόχθονες ποικιλίες οινοστάφυλων. Σημερά λειτουργεί το δικό του οινοποιείο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, με το όνομα Moschopolis, το οποίο παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, διεθνώς βραβευμένα.

Ο Δρ. Γερμάνης πραγματοποίησε επίσκεψη σε αμπέλια της περιοχής, δίνοντας κάποιες αρχικές συμβουλές στου παραγωγούς. Αξιολόγησε πολύ θετικά τις δυνατότητες της περιοχής για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμπελουργίας και της οινοπαραγωγής, λόγω των ιδανικών υψομετρικών, εδαφολογικών και κλιματικών χαρακτηριστικών της. Σε συνεργασία με τον Δρ. Γερμάνη, το Ίδρυμα Folloe εξετάζει τη στήριξη υφιστάμενων και νέων αμπελουργών με συμβουλές. Εκπαίδευση και καθοδήγηση, καθώς και με την παροχή κινήτρων για νέες αμπελοκαλλιέργειες. Το Ίδρυμα ενδιαφέρεται επίσης για τη σύνδεση την οινοποιίας με την βαρελοποιία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό επάγγελμα του χωριού και ο Δρ. Γερμάνης βοηθάει συμβουλευτικά σε αυτή την κατεύθυνση.