Τι μάθαμε από τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας του Project Youtopia

Τα εργαστήρια επιχειρηματικότητας του Youtopia Project έλαβαν τέλος. Σε τέσσερις μέρες και συνολικά 12 ώρες, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν με τους 13 συμμετέχοντες τέσσερις διαφορετικές επιχειρηματικές ενότητες.

Ξεκινήσαμε με τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας. Ακολούθησε το επιχειρηματικό πλάνο, τα μέρη στα οποία πρέπει να αναλύσω την ιδέα μου για να είναι κατανοητή σε εμένα και το κοινό μου, και πώς μπορώ να πάω από την ιδέα στην αγορά. Συνεχίσαμε με απλά οικονομικά για επιχειρηματίες, συζητήσαμε για έξοδα και έσοδα και μάθαμε το “νεκρό σημείο”. Το τετραήμερο έκλεισε με marketing, προσδιορισμό του προϊόντος/υπηρεσίας, τιμολογιακές πολιτικές, δυνάμεις-αδυναμίες, κοινό στόχος, ανταγωνισμό, κα.

Οι γνώσεις που προσφέρθηκαν στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας είχαν σκοπό να δώσουν τις βάσεις για μια σωστή επιχειρηματική αρχή. Το σημαντικό όμως δεν ήταν αυτό! Η ενεργός συμμετοχή των δεκατριών Μηλιωτών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια έδωσε ζωή και ξεκίνησε πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Η ομάδα του Youtopia Project είπε: “Ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που συμμετέχουν, αλλά και η όρεξη για νέα γνώση μας άφησε άφωνους! Νέα παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι μαθαίνουν μαζί, δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες. Από τις κουβέντες που έχουμε κάνει, καταλαβαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία ώστε να αναδειχθεί το χωριό και να δώσει κίνητρα στους Μηλιώτες να επιστρέψουν στον τόπο τους! Ελπίζουμε ότι στο mentoring θα έρθει έστω μία νέα συνεργατική ιδέα!”

Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες αξιολογούσαν τόσο τους εκπαιδευτές όσο και το περιεχόμενο που παρουσιάστηκε. Επιπλέον, στο τελευταίο εργαστήριο, τους ζητήθηκε να πουν τη γνώμη τους για το σύνολο των εργαστηρίων. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μοιραστούμε με όλους μερικά από τα σχόλια των Μηλιωτών για τα εργαστήρια:

“Ένα workshop που πήρα γνώσεις, τρόπο σκέψης και πληροφορίες που δύσκολα θα μάζευα. Ευχαριστούμε όσους μας χαρίζουν αυτά τα εφόδια γνώσεων.”

“Ελπίζω να είναι η συζήτηση που θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως η αφορμή για την ανάπτυξη του χωριού μας και κύριος λόγος «μετανάστευσης» νέων από την Αθήνα προς τα εδώ.”

“Μάθαμε ότι χρειάζεται πολλή οργάνωση και μελέτη και αγάπη για να καταφέρεις να υλοποιήσεις το επιχειρηματικό σου όνειρο.”

“Αρκετά είναι τα θετικά που αποκόμισα, θα ήθελα συνέχεια να παίρνω γνώση από ανθρώπους που έχουν περισσότερη γνώση από εμένα.”

“Προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ στο κομμάτι της επιχείρησης που έχω τώρα ανάγκη. Μάλιστα μου έδωσε και ιδέες για την εξέλιξή μου.”

Ευχαριστούμε πολλοί και τους 13 Μηλιώτες που συμμετείχαν στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας! Είναι σημαντικό για τον καθένα, αλλά και για το χωριό συνολικά, να μοιραζόμαστε εμπειρίες και όσα αυτές μας έμαθαν, να συζητάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο για ένα καλύτερο μέλλον. Όπως είπε κι ένας συμμετέχοντας:

“Ευχαριστώ πολύ που ήμουν σε αυτή την παρέα. Εύχομαι στο μέλλον να φανεί εκ του αποτελέσματος και στην πράξη αυτή η βοήθεια!”

Επόμενο στάδιο για όσους συμμετείχαν στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας είναι το Ομαδικό Mentoring. Το mentoring αφορά όσους έχουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα (από εμπορική ιδέα έως σύλλογο) και θέλουν να ξεκινήσουν να δουλεύουν το επιχειρηματικό της πλάνο (business plan), και όσους έχουν ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα και θέλουν να βελτιώσουν ή να δημιουργήσουν το επιχειρηματικό πλάνο.

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις συνεδρίες ομαδικού mentoring, ξεκινώντας αρχές Αυγούστου. Θα ακολουθήσει μία συνεδρία τέλος Αυγούστου και άλλες δύο τον Σεπτέμβριο. Κάθε συνεδρία θα έχει διάρκεια περίπου μία ώρα και η ακριβής ημέρα & ώρα θα καθορίζεται από τον μέντορα σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες. Εάν συμμετείχατε στα εργαστήρια επιχειρηματικότητας και θέλετε να συνεχίσετε στο Ομαδικό Mentoring, συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα.