Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Folloe για την αναβίωση των Μηλεών, τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δρ. Γιώργου Γερμάνη ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητα της περιοχής για ανάπτυξη αμπελουργίας και οινοπαραγωγής. Ο Δρ. Γερμάνης ξεκίνησε ως επιστημονικός σύμβουλος σε μεγάλη εγχώρια οινοποιητική μονάδα για 15 χρόνια. Στη συνέχεια ως επιστημονικός συνεργάτης σε επιλεγμένα οινοποιεία, έχει αφήσει το στίγμα του στην άνθηση της εγχώριας αμπελουργίας και οινοποίησης τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας εξειδικευμένη αρθρογραφία σε διάφορα επιστημονικά και μη περιοδικά. Κατάγεται από οικογένεια άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί, καθώς ο πατέρας του, Δρ. Θεόδωρος Γερμάνης (1909 – 2004), ήταν διακεκριμένος Γεωπόνος – Αμπελουργός, με σπουδές στο Montpellier της Γαλλίας και με πολυετή πείρα και αναγνωρισμένες διεθνώς έρευνες πάνω σε αυτόχθονες ποικιλίες οινοστάφυλων. Σήμερα λειτουργεί το δικό του οινοποιείο λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, με το όνομα Moschopolis, το οποίο παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, διεθνώς βραβευμένα. Του ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για την επίσκεψή του:
Δεν είναι η πρώτη φορά που λόγο δουλειάς βρίσκομαι στη Πελοπόννησο. ‘Έχουμε φυτέψει αμπέλι από την Πάτρα έως την Τρίπολη. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχομαι σε αυτό το καταπληκτικό μέρος, τις Μηλιές. Ένας συχωριανός σας με ρώτησε με τί καλλιέργεια μπορείτε να ασχοληθείτε σε αυτό το περιβάλλον. Δεν το σκέφτηκα πολύ και του είπα:
«Είστε σε ένα περιβάλλον με υψόμετρο περίπου 500 μέτρα, με ηλιοφάνεια πάνω από 11 ώρες την ημέρα. Τα χώματα σας είναι κόκκινα και βαθιά, με μια μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλίκια. Η θάλασσα είναι κοντά και φέρνει τα μελτέμια και η διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα και τη νύχτα είναι πάνω από 10 βαθμούς. Η απάντηση μου λοιπόν είναι ότι μπορείς να βάλεις αμπέλι και να έχεις άριστα αποτελέσματα με έναν όρο: να υπάρχει διαθέσιμο νερό για πότισμα».
Σήμερα στις Μηλιές η καλλιέργεια αμπελιών είναι περιορισμένη, λόγω της μείωσης του πληθυσμού, της λειψυδρίας και των αντικινήτρων παλιότερων ετών. Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος όμως δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτό να αλλάξει και η αμπελοκαλλιέργεια να αποτελέσει βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης και της εγκατάστασης νέων κατοίκων. Οι γεωτρήσεις και η εμπλοκή του Δρ. Γερμάνη είναι δύο σημαντικά πρώτα βήματα και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν υπάρξει το κατάλληλο ενδιαφέρον.
Για τις νέες καλλιέργειες οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου χρειάζεται άδεια, κατόπιν υποβολής αίτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021. Όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία και να υποβάλλουν αιτήσεις, παρακαλούνται να έρθουν σε επαφή με το Ίδρυμα στο info@folloefoundation.com, αναφέροντας:
1. Όνομα
2. Ηλικία
3. Κύρια επαγγελματική ασχολία
4. Στρέμματα διαθέσιμα για καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου
5. Τόπο κατοικίας