Η λειψυδρία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό. Παρόλο που το κλίμα και το έδαφος είναι ευνοϊκά για τις καλλιέργειες, η έλλειψη νερού επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων. Κατά τις συνομιλίες του Ιδρύματος Folloe με τους ντόπιους, η διάνοιξη γεωτρήσεων αναφέρθηκε ως επιτακτική ανάγκη από την πλειονότητα των Μηλιωτών. Έτσι το Ίδρυμα αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτό το έργο με την διάνοιξη δύο γεωτρήσεων στις Μηλιές, ως ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουν οι Μηλιώτες να αναπτύξουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες.
Παρακάτω θα διαβάσετε τοποθετήσεις συγχωριανών μας για το πώς αντιλαμβάνονται το έργο. Στη συνέχεια ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις από τον κ. Βλάση Αδρακτά, διευθυντή του Ιδρύματος Folloe, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και ο τρόπος με τον οποίο οι γεωτρήσεις θα ωφελήσουν το χωριό.
Δημήτρης Λέντζος
«Θυμάμαι, χρόνια τώρα, όλες οι κουβέντες, όλα τα όνειρα και οι ελπίδες στο χωριό μας, ήταν σε άλλους τόπους, εξόν απ΄το χωριό μας. «Δεν έχει ζωή εδώ». «Εδώ δεν έχουμε νερό να πιούμε και να πλύνουμε το πρόσωπο. Τόπος ξερός, στέρφος». Ολόκληρες γενιές μ αυτό το παράπονο πήγαν. «Αν είχε ο τόπος μας νερό, με τόση δουλειά και ιδρώτα που έχουν δώσει οι άνθρωποι εδώ, θα ήταν ο τόπος μας η Γη της Επαγγελίας, τουλάχιστον», έλεγε θυμάμαι με παράπονο ο αείμνηστος Γιώργης Σεβόπουλος. «Είναι δουλευταράδες οι Μηλιώτες» συμπλήρωνε. Και όλοι είχαν δίκιο. Τόση δουλειά και το βράδυ να μη πηγαίνεις τίποτα στο σπίτι σου. Τίποτα μόνο την κούραση σου και τη φτώχεια σου. Πολλοί, όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησαν να γίνει κάτι, μάταια όμως. Το χωριό άδειασε σιγά-σιγά. Όμως δεν ήταν αυτή η τελευταία πράξη του δράματος. Ο συγχωριανός μας Πάνος Γερμανός, ο ιδρυτής του Ιδρύματος FOLLOE, ερμηνεύοντας την χρόνια και χθόνια αυτή ανάγκη και μέσα από ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανάπτυξης του χωριού μας, θεώρησε ως πρωτεύουσα προϋπόθεση τη δυνατότητα αυτή. Την ύπαρξη δηλαδή νερού για άρδευση του τόπου μας. Για το λόγο αυτό το Ίδρυμα αποφάσισε να πραγματοποιηθούν αμέσως δύο γεωτρήσεις στο χωριό μας. Κι όλα αυτά μετά από γρήγορες ενέργειες, επιστημονική καθοδήγηση, σύγχρονες προτάσεις και ιδέες. Έτσι ήρθε αυτή η σημαντική στιγμή, ένα όνειρο γενεών να γίνει πια πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος, ότι αυτό θα είναι η καθοριστική πράξη και η σπουδαία κίνηση για την πιο επιθυμητή λύση. Αυτή άλλωστε η γενναία επένδυση είναι η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης και αναγέννησης του χωριού μας. Τα νέα τούτα είναι καλά.»
Νίκος Μαρούντας
«Θεωρείται βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε η γενναία χρηματοδότηση από το ίδρυμα Folloe για τις δύο γεωτρήσεις, πολύ δύσκολα αυτές θα υλοποιούνταν από άλλο φορέα. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα άρδευσης στο χωριό μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα επιλυθεί.
Η συστηματική άρδευση των χωραφιών θα αποτελέσει ως ένα βαθμό μια καλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα υπάρξει μια βελτίωση της αγροτικής καθημερινότητας, μία αναβάθμιση των εκτελούμενων γεωργικών εργασιών και μία αφορμή για επένδυση σε κτηνοτροφικές και βιοτεχνικές μονάδες.
Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα, καθότι θα υπάρχει πρωιμότητα των προϊόντων που σημαίνει καλύτερη τιμή πώλησης, ικανοποιητικό μέγεθος προϊόντος που θα μπορεί να ανταγωνιστεί επαρκώς άλλα διατιθέμενα, γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και τέλος υγιή και ανθεκτικά φυτά στις ασθένειες.
Με λίγα λόγια οι γεωτρήσεις θα αποτελέσουν ένα σκαλοπάτι για μια περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας, καθότι φρονώ ότι θα υπάρξει μία οικονομική και πολιτιστική ευημερία.»
Νίκος Μπιλάλης
«Στο χωριό πάντα είχαμε πρόβλημα με το νερό και στις πιο πίσω δεκαετίες ήταν πολύ πιο έντονο. Αρχικά κουβαλούσαν από την αύρα νερό σε βαρέλια ξύλινα με τα γαϊδούρια, πολλές γυναίκες τα κουβαλούσαν στην πλάτη. Αργότερα φτιάχτηκε δίκτυο που έφερνε νερό στο χωριό από το απέναντι βουνό στην Παναγίτσα και λειτουργούσαν λίγες δημόσιες βρύσες. Περιμέναν υπομονετικά οι κάτοικοι στη σειρά για να πιάσουν λίγο νερό για χρήση στο σπίτι αλλά και για τα ζώα που σχεδόν όλοι είχαν. Παράλληλα αρκετοί στον κάμπο είχαν στέρνες που μάζευαν βρόχινο νερό κυρίως για το πότισμα των ζώων, οι δε άνθρωποι δεν ήταν λίγες φορές που έσβηναν τη δίψα τους πίνοντας νερό από τις λούμπες. Στην συνέχεια έγιναν αντλιοστάσια στην Αύρα που έστελναν το νερό σε δεξαμενή στο χωριό και μετέπειτα οι γεωτρήσεις στο γήπεδο του χωριού από όπου παίρνουμε νερό μέχρι και σήμερα. Λόγω κακοτεχνιών οι βλάβες είναι συχνές και η πίεση αρκετές φορές χαμηλή ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα. Τα πάντα όμως θα αλλάξουν μετά την απόφαση του Ιδρύματος Φολόη να κάνει σειρά γεωτρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση όσοι επιθυμούν θα έχουν στην διάθεσή τους το πολύτιμο αυτό αγαθό, που σημαίνει θα μπορούν να ποτίσουν τις υφιστάμενες καλλιέργειες και το κυριότερο να στραφούν σε καινούργιες πιο συμφέρουσες καλλιέργειες. Συνεπώς θα αλλάξει όψη ο κάμπος του χωριού μας, που μέχρι τώρα περίμεναν πότε θα βρέξει ή όσοι είχαν τη δυνατότητα να κουβαλούν νερό με βυτία πράγμα δύσκολο και με μεγάλο κόστος. Περιμένουμε όλοι με μεγάλη χαρά την ολοκλήρωση του έργου και πιστεύω πως είναι και ένα μεγάλο κίνητρο να ασχοληθούν και άλλοι συγχωριανοί μας με τις περιουσίες τους, που μέχρι τώρα λόγω συνθηκών δεν καλλιεργούνται.»
Ερωτήσεις
Πόσες γεωτρήσεις θα γίνουν;
Βλάσης Αδρακτάς: Βάσει της υδρογεωλογικής μελέτης, προκύπτει η ανάγκη για δύο γεωτρήσεις ώστε να ασφαλιστεί η απαραίτητη υδροφορία. Η αναγκαιότητα αυτή θα επιβεβαιωθεί μέσω δοκιμαστικών αντλήσεων κατά τα αρχικά στάδια του έργου.
Που ακριβώς θα βρίσκονται;
Β.Α.: Οι θέσεις που έχουν καθορισθεί για τη διάνοιξη των υδρογεωτρήσεων έχουν τοποθετηθεί με υδρογεωλογικά- γεωλογικά και τεκτονικά κριτήρια λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα όρια της τοπικής κοινότητας Μηλεών και το ανάπτυγμα των καλλιεργούμενων εκτάσεων .Θα βρίσκονται ανατολικά του χωριού, όπως φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα με την κίτρηνη και πράσινη ένδειξη:
Πότε θα ολοκληρωθούν;
Β.Α.: Προκειμένου να γίνουν σωστά και προσεκτικά όλα τα βήματα του έργου, στοχεύουμε να ξεκινήσει το έργο εντός του φθνοπώρου. O χρόνος θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα της έκδοσης της άδειας από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τις πιθανές κατασκευαστικές δυσκολίες.
Ποιο όφελος θα έχουν οι σημερινοί και οι πιθανοί μελλοντικοί κάτοικοι από τις γεωτρήσεις;
Β.Α.: Το βασικό όφελος θα αφορά την αγροτική παραγωγή, καθώς μέσα από την αυξημένη πρόσβαση σε νερό αναμένεται να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των τοπικών προϊόντων. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα έργα του Ιδρύματος που θα απευθύνονται στους Μηλιώτες, θα διευκολύνει τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για νέους που θα ήθελαν να μείνουν στο χωριό. Προϋπόθεση είναι πάντα η σκληρή δουλειά,τη συνεργασία και η υιοθέτηση σύγχρονών πρακτικών, τόσο στην καλλιέργεια αλλά και στην μεταποίηση, στην προώθηση και στις πωλήσεις των προϊόντων. Οι Μηλιές έτσι θα μπορέσουν να αναδειχτούν σε παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Δεν επαρκεί η διόρθωση των υφιστάμενων γεωτρήσεων; Πως ξέρετε ότι οι νέες γεωτρήσεις θα είναι αποδοτικές και ότι δεν θα παρουσιάσουν και αυτές άμεσα προβλήματα όπως οι παλιές;
Β.Α.: Οι γεωτρήσεις γενικά δεν διορθώνονται, καθώς η ποσότητα που αντλούν είναι δεδομένη. Η επιτυχία των υδρογεωτρήσεων και η απρόσκοπτη μακροχρόνια λειτουργίας τους συνδέεται πέραν της ανάπτυξης υπόγειας υδροφορίας και με κατασκευαστικά θέματα των γεωτρήσεων. Οι νέες γεωτρήσεις θα γίνουν στη βάση της ήδη ολοκληρωμένης υδρογεωλογικής μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα. Μελετήθηκαν οι μορφολογικές, γεωλογικές, τεκτονικές και υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα υδρογεωλογικά στοιχεία προγενέστερων μελετών, (Υπουργεία, ΙΓΜΕ, κτλ.) ,προσδιορίστηκαν οι θέσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων υδρογεωτρήσεων. Επίσης η ανάθεση και η εκτέλεση των έργων θα επιβλέπονται στενά από ειδικό γεωλόγο που θα ορίσει το Ίδρυμα και θα πραγματοποιηθούν και δοκιμαστικές αντλήσεις για να διαπιστωθεί η δυναμικότητα και ο χημισμός της υπόγειας υδροφορίας. Η εκτέλεση δοκιμαστικών σε αρχικό στάδιο γεωτρήσεων και η σωστή κατασκευή και ανάπτυξη των υδρογεωτρήσεων με βάση τα γεωλογικά και υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής δημιουργόυν αισιοδοξία για την επιτυχία του έργου.
Θα βελτιωθεί η πίεση του νερού και στα σπίτια μας;
Β.Α.: Η χρήση του νερού από τις γεωτρήσεις θα είναι κυρίως αρδευτική. Η ελλιπής πίεση στα σπίτια οφείλεται στο δίκτυο, το οποίο έχει επισκευαστεί με χρηματοδότηση του Ιδρύματος, προκειμένου να αποκατασταθεί η υδροδότηση στους πυροσβεστικούς κρουνούς της περιφερειακής οδού και αναμένουμε να δούμε βελτίωση και στην πίεση στα σπίτια ως παράπλευρο όφελος.
Ανάλογα με το βάθος που θα έχει η γεώτρηση αλλάζει και η ποιότητα του νερού που θα πάρουμε;
Β.Α.: Η ποιότητα του νερού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βάσει της μελέτης αναμένουμε κατάλληλη ποιότητα για άρδευση, αλλά η πρόβλεψη αυτή θα επαληθευτεί και από τις χημικές αναλύσεις του νερού που θα γίνουν στη φάση των δοκιμαστικών αντλήσεων.
Εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα θα πρέπει να καταναλώνουμε το νερό με κάποιο περιορισμό ώστε να μην το τελειώνουμε;
Β.Α.: Ο στόχος είναι οι δύο υδρογεωτρήσεις να καλύπτουν σημαντικό τμήμα των αρδευτικών αναγκών της τοπικής κοινότητας Μηλεών. Οι ανάγκες αυτές και το ποσοστό κάλυψης θα προσδιοριστούν μετά τη διενέργεια των δοκιμαστικών αντλήσεων και της Υδραυλικής μελέτης των δικτύων άρδευσης που θα πραγματοποιηθεί. Πιθανόν να τεθούν κάποια όρια ώστε να υπάρχει ασφάλεια τις περιόδους υψηλής κατανάλωσης.
Οι νέες γεωτρήσεις σε ποιόν θα ανήκουν;
Β.Α.: Οι γεωτρήσεις θα βρίσκονται σε δημόσια γη η οποία έχει παραχωρηθεί στο Ίδρυμα αποκλειστικά για τον σκοπό της διάνοιξης και λειτουργίας των γεωτρήσεων προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινότητας των Μηλεών.
Θα έχει κάποιο κόστος για να τις χρησιμοποιήσουμε;
Β.Α.: Ναι, θα οριστεί κάποια τιμή ανά λίτρο, προκειμένου να συγκεντρώνονται χρήματα για τη συντήρησή τους και την κάλυψη του λειτουργικού τους κόστους. Να σημειώσω εδώ πως για να κρατηθεί χαμηλά το λειτουργικό κόστος, η αντλία θα τροφοδοτείται και με ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, που θα εγκατασταθούν με δαπάνη του Ιδρύματος.
Θα πρέπει εμείς να κάνουμε κάποια διαδικασία για να παίρνουμε από εκεί νερό;
Β.Α.: Θα συνταχθεί Υδραυλική μελέτη άρδευσης που θα περιλαμβάνει δεξαμενές και δίκτυα με βάση τις ζώνες άρδευσης που θα καθορισθούν. Θα πρέπει μόνο να δηλώσετε ότι θέλετε να παίρνετε νερό από τις νέες γεωτρήσεις προκειμένου να το προμηθεύεστε.
Οι παλιές γεωτρήσεις θα χρησιμοποιούνται ή θα κρατήσουμε μόνο τις καινούργιες;
Β.Α.: Θα χρησιμοποιούνται και οι παλιές.