Ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό πρόγραμμα Youtopia Project - Απολογισμός & Εντυπώσεις συμμετεχόντων

Το Youtopia Project σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για ενήλικες Μηλιώτες που κατοικούν στο χωριό ή ανήκουν στη διασπορά των Μηλεών.

Με στόχο την έμπνευση των συμμετεχόντων μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει στην επαρχία, την ενθάρρυνσή τους και την παροχή των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να το δοκιμάσουν και οι ίδιοι δημιουργώντας ευκαιρίες στον τόπο τους, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας και περιελάμβανε 3 φάσεις.

Α’ φάση: Ομιλίες έμπνευσης

Πραγματοποιήθηκαν 6 ομιλίες έμπνευσης με θέμα τον αγροτουρισμό, την εστίαση, παραγωγή, γεωργία, βαρελοποιία και τεχνολογία, όπου κάθε φορά επαγγελματίες ανά τη χώρα – από τον Κάμπο Χίου και τη Σητεία, μέχρι το Σκλήθρο Φλώρινας και τη Λέρο – οι οποίοι έχουν επιχειρήσει στην επαρχία, μοιράστηκαν το παράδειγμά τους για να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες.

Β’ φάση: Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας

Πραγματοποιήθηκαν 4 εργαστήρια επιχειρηματικότητας συνολικής διάρκειας 12 ωρών για την παροχή πρακτικών γνώσεων στα σημαντικότερα επιχειρηματικά ζητήματα και ενίσχυση επιχειρηματικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, ώστε να σχεδιάσουν τα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας τους ή να βελτιώσουν την ήδη υπάρχουσα επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν ήταν:

  1. Επιχειρηματικότητα 101 – Βασικές έννοιες και δεξιότητες
  2. Πώς πάω από την ιδέα στην αγορά; Βάζω την ιδέα σε πλάνο – Μολύβι και χαρτί
  3. Οικονομικά με απλά λόγια
  4. Όλα για το Marketing – Προϊόν, Τοποθέτηση, Προώθηση, κα.

Μέσα από τις συζητήσεις μεταξύ εκπαιδευτών και συμμετεχόντων:

  • αναδείχθηκε η ανάγκη των συμμετεχόντων για απόκτηση τεχνογνωσίας γύρω από την επιχειρηματικότητα, παροχή υποστήριξης και ανάπτυξη συνεργειών,
  • ενισχύθηκε σημαντικά η ιδέα σύνδεσης των παραγωγικών δυνατοτήτων του χωριού με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία του χωριού – κοντά στην αρχαία Ολυμπία,
  • ενισχύθηκε η επιθυμία και διάθεση των συμμετεχόντων να συνεργαστούν μεταξύ τους για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην παραγωγή αξίας στο χωριό. Οι συμμετέχοντες συνέχισαν τις συζητήσεις μεταξύ τους για να βρουν τρόπους που μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία αξίας με επίκεντρο τις Μηλιές και τους πόρους που παρέχουν.

Γ’ φάση: Ομαδικό mentoring

Τα εργαστήρια ακολούθησαν 4 συναντήσεις ομαδικού mentoring, όπου οι συμμετέχοντες που είχαν κάποια υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα ή νέα ιδέα που θέλουν να υλοποιήσουν, έλαβαν εξατομικευμένη καθοδήγηση και συμβουλευτική, ώστε να την εξελίξουν.

Με την ολοκλήρωση του ομαδικού mentoring, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αποκόμισαν:

  • γνώση για την πραγματοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας,
  • επιχειρηματικό και μεθοδικό τρόπο σκέψης,
  • αποτύπωση των ιδεών σε χαρτί και ανάλυση δεδομένων, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,
  • ανατροφοδότηση με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των ιδεών τους,
  • νέες ιδέες,
  • καλύτερη σύνδεση με τους συντοπίτες τους.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες επιχειρηματικότητας όπως:

  • καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων και αδυναμιών μιας επιχείρησης,
  • ευελιξία, αντίληψη του πότε αξίζει να συνεχίζεις μια επιχείρηση, δηλαδή αν είναι πραγματικά επικερδής ή όχι,
  • δημιουργία αναλυτικού επιχειρηματικού πλάνου,
  • κοστολόγηση προϊόντος, υπολογισμός νεκρού σημείου,
  • έρευνα ανταγωνισμού,
  • πρώτα βήματα για την υλοποίηση μιας ιδέας.

Δείτε παρακάτω ενδεικτικές εντυπώσεις των συμμετεχόντων:

“Η συνολική εμπειρία είναι αυτό που λέμε «ανοίγει το μυαλό μου», δηλαδή είδαμε περιπτώσεις που δύσκολα θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε διαφορετικά, που μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Ταυτόχρονα, με τις συμβουλές από τους μέντορες, μπορούμε να φέρουμε τις εμπειρίες αυτές στα δικά μας δεδομένα και να αποσπάσουμε κομμάτια και τρόπους που θα μας είναι χρήσιμα.”

“Ακούγοντας άλλους επιχειρηματίες πως ξεκίνησαν μια ιδέα τους να την υλοποιούν από το μηδέν, αλλά με αγάπη για αυτό που επιθυμούσαν να κάνουν, πήρα έμπνευση.”

“Μία πολύ όμορφη προσπάθεια, που με έκανε να καταλάνω ακόμα περισσότερο πόσες δυνατότητες υπάρχουν στον τόπο μου.”

“Με όλα αυτά που αποκόμισα μέσα από τις συζητήσεις, διαπίστωσα πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ μας, για τη δημιουργία της ιδέας μας.”

“Ευχαριστούμε πολύ για όλη την προσπάθεια που κάνατε για εμάς. Όπου χρειάστηκε ήσασταν εκεί και οι επιλογές για τους ομιλητές και τα θέματα που παρουσιάστηκαν νομίζω ότι ήταν ιδανικές. Είμαι πολύ γεμάτος με αυτοπεποίθηση και μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.”

“Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στους εμπνευστές της ιδέας των διαδικτυακών συζητήσεων, στους ανθρώπους που την υλοποίησαν, στους συμμετέχοντες και φυσικά πρώτα πρώτα στους χορηγούς της. Εύχομαι από καρδιάς τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών να μας εκπλήξουν όλους ευχάριστα.”