Δημιουργία τοιχογραφίας στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα με την υποστήριξη του ιδρύματος Folloe

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την αναβίωση της περιοχής των Μηλεών, το Ίδρυμα Folloe χρηματοδότησε τη δημιουργία τοιχογραφίας (graffiti) στην πρόσοψη του Δημοτικού Σχολείου Λάλα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε επίσης από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η Urban Act, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια», που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι κάτοικοι και όσοι περνούσαν από τον κεντρικό δρόμο του Λάλα από τις 21/4 ως τις 25/4, σταματούσαν για να δουν την πρόοδο του έργου, που μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο ζωντανό.

Ο Βαλάντης Δημητρόπουλος, διευθυντής του σχολείου, δήλωσε: “Επιχειρήσαμε επιτυχώς –εάν κρίνουμε από τις ένθερμες θετικές αντιδράσεις των μαθητών του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας- μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Ίδρυμα Folloe να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το μυθολογικό στοιχείο του οροπεδίου της Φολόης μέσω ενός  σύγχρονου, δημιουργικού και αποτελεσματικού τρόπο έκφρασης, όπως είναι το graffiti. Για πρώτη φορά στο νομό Ηλείας, ένα Δημοτικό Σχολείο «παντρεύει» αρμονικά  τον μύθο με το παρόν, μέσα από σύγχρονες εικαστικές παρεμβάσεις.”

Ο Βλάσης Αδρακτάς, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Folloe δήλωσε: «Ο στόχος μας με αυτό το έργο είναι να βελτιωθεί η καθημερινή εμπειρία των μαθητών στο σχολείο, να αναβαθμιστεί αισθητικά η περιοχή, καθώς η πρόσοψη του σχολείου είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο του Λάλα και να αναδειχτεί η πολιτιστική κληρονομία του τόπου, ενσωματώνοντας στοιχεία από την τοπική μυθολογία. Τα παιδιά θα μαθαίνουν σε ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον και όσοι περνούν από το Λάλα θα απολαμβάνουν ένα θέαμα σπάνιο για την περιοχή. Έτσι γίνεται ένα απλό, αλλά σημαντικό βήμα για την αναβίωση του τόπου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τη διεύθυνση του σχολείου, την Urban Act, τους γονείς των μαθητών και όλη την τοπική κοινότητα. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα για αντίστοιχες δράσεις στην περιοχή».