Η πώληση των αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει συχνά μεγάλες προκλήσεις για τους παραγωγούς. Η έλλειψη δεξιοτήτων και διασυνδέσεων οδηγεί συνήθως στο να πουλάνε τα προϊόντα τους, τα οποία μπορεί να είναι πολύ καλής ποιότητας, σε μεσάζοντες σε πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα η υπεραξία να μην μένει στις τοπικές κοινωνίες. Ο αγροτικός τομέας πάσχει επίσης από την έλλειψη σύγχρονης τεχνογνωσίας σε θέματα καλλιέργειας και επεξεργασίας των προϊόντων, με πολλούς παραγωγούς να βασίζονται στην παραδοσιακή, τοπική γνώση, που συχνά όμως είναι παρωχημένη.  Τα προβλήματα παρουσιάζεται και στις Μηλιές, σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων.

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων; Μία απάντηση δίνεται από το Wikifarmer, μία παγκόσμια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα κι έχει ως σκοπό της να διασυνδέσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες με δωρεάν γνώση για την καλύτερη και την πιο αποδοτική καλλιέργεια των χωραφιών τους, αλλά και με την αγορά εμπορίου.

Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πέτρο Σάγκο, ιδρυτή της Wikifarmer.

Πείτε μας λίγα λόγια για το τί είναι το Wikifarmer, την έως τώρα πορεία του και τα σχέδια σας για το μέλλον.

Το Wikifarmer είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα κι έχει ως σκοπό της να διασυνδέσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες με δωρεάν γνώση για την καλύτερη και την πιο αποδοτική καλλιέργεια των χωραφιών τους, αλλά και με την αγορά εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε πως από τη μία πλευρά είμαστε το Wikipedia του αγροτικού τομέα (όπως μας αποκάλεσε κι ο FAO) και από την άλλη μία online αγορά όπου οι αγρότες μπορούν να ανεβάσουν τα προϊόντα τους και να τα πουλήσουν κατευθείαν στην αγορά, κυρίως χονδρικής, είτε εντός Ελλάδος είτε στο εξωτερικό. Το Wikifarmer διατίθεται ήδη σε 12 διαφορετικές γλώσσες κι έχει εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Επίσης ήδη έχουν συντελεστεί δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές και πολλοί παραγωγοί έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα  προϊόντα τους σε πολύ μεγάλο εύρος πελατολογίου. Τα σχέδιά μας για το μέλλον αφορούν κυρίως την προσπάθειά μας να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το παγκόσμιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, οπότε σύντομα θα λανσάρουμε μία σειρά από αυτοματοποιημένες λύσεις που θα διευκολύνουν τους αγρότες στο να εμπορεύονται τα προϊόντα τους είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς βλέπετε στην Ελλάδα τη σχέση της τεχνολογίας με τον πρωτογενή τομέα και πώς συγκρινόμαστε με την κατάσταση στο εξωτερικό;

Σίγουρα σε σύγκριση με χώρες όπως η Αμερική και η Αγγλία να έχουμε αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πλέον πολύ μεγάλο μέρος των Eλλήνων αγροτών έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για διαφορετικούς σκοπούς, εμπορικούς, ενημερωτικούς ή και για να συνδεθεί με άλλους παραγωγούς και να λύσει κάποιο πρόβλημά του. Σε παραγωγικό επίπεδο, σίγουρα στο εξωτερικό έχει αρχίσει να γίνεται μεγάλη χρήση της τεχνολογίας σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία, την ποιότητα του χώματος, αλλά και για την αυτοματοποίηση τόσο της καλλιέργειας όσο και της συγκομιδής. Πιστεύουμε πάντως πως θα αυξηθεί η διείσδυσή τους κι εδώ σε μερικά χρόνια.

Τί δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην χρήση τεχνολογικών μέσων όπως το Wikifarmer; Πώς μπορούν να ξεπεραστούν;

Γενικά το Wikifarmer είναι ένα απλό προϊόν όπου κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει το δικό του mini site μέσα στην πλατφόρμα και να πουλήσει. Οι δυσκολίες που έχουμε δει μέχρι στιγμής περισσότερο έχουν να κάνουν με πράγματα που συναντάμε και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και σχετίζονται κυρίως με την ελλιπή εκπαίδευση στην χρήση υπολογιστών κι άλλων τεχνολογικών μέσων από ανθρώπους κάποιας ηλικίας και πάνω. Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα με την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων δια της εμπειρίας (όσο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο μαθαίνουν), αλλά και με την είσοδο νεότερων ανθρώπων στην παραγωγή. Εμείς από την πλευράς μας τους εκπαιδεύουμε με την υποστήριξη που παρέχεται μέσω του customer support μας.

Βλέπετε κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο ενδιαφέρον των αγροτών και στην πώληση των προϊόντων;
 
Πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι αγρότες βλέπουν την πλατφόρμα πολύ θετικά κι όσο έρχονται πωλήσεις, τόσο περισσότερο ενημερώνουν και συναδέλφους τους για το Wikifarmer. Γενικότερα είμαστε χαρούμενοι που η πλατφόρμα μας αποτελεί ένα εναλλακτικό κανάλι πωλήσεων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την αγροτική παραγωγή. Επίσης είναι συγκινητικό να βλέπεις παραγωγούς μελιού από τον Ψηλορείτη να μπορούν να πωλούν το μέλι τους στην Αθήνα, κάτι που χωρίς το Wikifarmer δε θα μπορούσαν να το κάνουν εύκολα.

Πώς μπορεί το Wikifarmer και παρόμοια τεχνολογικά εργαλεία να βοηθήσουν ώστε να αναβιώσουν μικρά χωριά με τάσεις εγκατάλειψης όπως οι Μηλιές;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το Wikifarmer μπορεί να βοηθήσει μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα να πουλήσουν το προϊόν τους όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει μικρούς παραγωγούς να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους και μετά να βρουν κανάλια πωλήσεων, χωρίς καν να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Επίσης υπάρχει η πρόβλεψη πως όλη αυτή η τεχνολογική επανάσταση θα κάνει και τη γεωργία πολύ πιο κερδοφόρα για τους αγρότες. Συνεπώς, χωριά όπως οι Μηλιές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτές τις τάσεις, καθώς όποιος αποφασίσει να αρχίσει ή να επιστρέψει στις καλλιέργειες του τόπου, μπορεί να το κάνει, έχοντας τη δυνατότητα να πουλάει σε όλο τον κόσμο ενώ μένει στο όμορφο χωριό του.